[På svenska] [Hjälp] Stacken
From StackenWiki
Jump to: navigation, search

Contents

Stacken

Stacken is a computer club for students and employees at KTH. The primary purpose of the club is to promote knowledge about computers and surrounding technologies.

Are you interested in computers and a student or employee of KTH or SU? Become a member!

News

Kalender 2014

Denna sida innehåller aktivitet som hittills har planerats för året. Det rekommenderas att du tittar här lite då och då.

Om du har egna idéer om vad som bör hamna här, skicka ett brev till <stacken@stacken.kth.se> eller <webmaster@stacken.kth.se>. Förutom det som står här brukar det vara folk i lokalen i stort sett varje torsdag kväll.

Aktuellt

När kartan och verkligheten inte stämmer – en introduktion till OpenStreetMap
En interaktiv Stackenföreläsning av Stellan Lagerström, den 4:e december klockan 19 i en övningssal nära stackenlokalen. Medtag laptop och gärna telefon med gps.
Höstmöte
Välkommen till Stackens höstmote 2014, torsdagen den 20 november klockan 19:30 i Q24.
Öppet hus/Open House
Öppet hus har vi torsdag 9 oktober från klockan 15 och resten av kvällen. Vår datorhall kommer vara öppen. Vi kommer bjuda på dricka och tilltugg.
We will be holding an open house on Thursday, October 9, from 1500 and forwards. The server room will be open and there will be drinks and snacks.
Welcome/Välkommen!
Update: We are open, knock at the door and we will open for you.
Kårens dag
sv: Måndagen den 25:e augusti står Stacken på kårens dag, ni hittar oss på "Hyllan" i Nymble. Du kan läsa lite kort om oss under club, prata eller chatta med oss på forum, eller kom förbi oss och säg hej. Gå med oss? Lär mer här.
en: Stacken will be at Kårens Dag, Monday august 25th. You can find us at "Hyllan" in Nymble. You can read a short history about us at club, or chat with us at forum, or just show up in person and say hi. Join us? read more.
Vårmöte
Härmed kallas Stackens medlemmar till Stackens vårmöte 2014, torsdagen den 27:e februari klockan 19.30 på Kungliga Tekniska Högskolan, sal Q24.

Några projekt [sv]

Stackens medlemmar är involverade i ett stort antal projekt. Här är några av de vi är mest stolta över ...

Arla-projektet

AFS är ett globalt filsystem med klienter för nästan alla operativsystem. Arla är en fri implementation av en AFS-klient för de flesta av de plattformarna. Stacken/project/arla

Kerberos / Heimdal

Kerberos är ett authentifieringssystem som hela världen använder (även om inte alla vet det). Heimdal är en implementation av Kerberos 5 som till stora delar skrivs av Stacken.

KTelnet

En trevlig telnetapplikation med Kerberosstöd för windows, skriven av Thomas Nyström. KTelnet har även stöd för KPOP till POP gateway, som gör att de flesta epostprogram kan prata Kerberiserad POP.
http://www.stacken.kth.se/~thn/ktelnet/

Monotone

monotone är ett fritt distribuerat versionshanteringssystem. Det tillhadahåller ett lager av versionstransaktioner i en enda fil, med en komplett samling nätoberoende operationer samt ett effektivt nätverksprotokoll.
http://www.monotone.ca/

OpenSSL

Även OpenSSL hackas det på. OpenSSL är en fri implementation av Secure Sockets Layer, vilket implementerar säkerhet och kryptografi i bl.a. Webbuppkopplingar. Det används av bland andra OpenSSH.
http://www.openssl.org/

GLFW

GLFW är ett portablet ramverk för OpenGL-programmering, som hanterar fönster, inputenheter, tid, etc
http://glfw.sourceforge.net/

Lekstugan.net

En lekstuga skulle man kunna definiera som ett litet hus (gärna rött) där man får vara sig själv för en liten stund. I praktiken är det spelservrar och forum.
http://www.lekstugan.net/

Historiska avdelningen

PDP11

PDP11 är en familj minidatorer från Digital (senare Compaq, senare HP) skapad i början på 70-talet. Stacken har ett PDP11/70-system i sin ägo som kan köras vid festliga tillfällen. Vill du prova på att köra PDP11 och operativsystemet RSTS/E finns en emulator på denna sida. Även manualer till RSTS/E finns på denna sida. http://elvira.stacken.kth.se/pdp11/

Baltikumprojektet

Tack vare Stacken har flesta av de baltiska högskolorna gått från ryska PDP-11 kopior till moderna VAXar och SUNar med VMS eller UNIX.