Snabbfakta om Adolphson-Falk

Adolphson-Falk var, namnet till trots, inte så mycket en duo som en kvartett. Frontfigurerna är ju naturligtvis Tomas Adolphson och Anders Falk, men i åtminstone merparten av deras produktion har Gregory Allan FitzPatrick och Dagge Lundquist spelat en nästan lika stor roll som Tomas och Anders - Greg satt bakom klaviaturen och Dagge mixade, och på flera av skivomslagen har de fått lika stora bilder som Tomas och Anders. :-) Vad gäller Tomas och Anders roll var den också väldigt tydlig: Med få undantag gällde att Anders skrev texterna, och Tomas och Anders skrev melodierna och sjöng. Denna konstellation höll i sig i stort sett ända från deras första hit, Blinkar Blå (1981) och deras första skiva Med rymden i blodet (1982) fram till och med Det svåra valet (1987). Den samlingsskiva som kom därefter, lämpligt nog kallad 81-87 (1988), sammanfattar i mitt tycke denna period mycket bra.

De första skivorna har vart och ett ett ganska tydligt tema:

  • Med rymden i blodet: Det hörs nästan på namnet. :-) Många av texterna är nästan science fiction, och hela plattan andas framtidsoptimism och teknikfascination.
  • Över tid och rum: Plattan är daterad 2084, och utspelar sig i en framtid 100 år efter George Orwells berömda roman. Lyckligtvis verkar 2084 i Adolphson-Falks tappning vara betydligt trevligare än Orwells 1984.
  • I nattens lugn: Nu har Adolphson-Falk släppt science-fiction-perpektivet, och istället vänt blicken till människan och hennes vardag, ett perspektiv som de kommit att behålla framöver.
  • Det svåra valet: Ett konsekvent genomfört album, som följer en tjänsteman genom en dag i hans liv.
  • Trenden att gå från teknik och de stora vyerna till den lilla människan håller i sig. Indigo (1990) är temamässigt en efterföljare till I nattens lugn och Det svåra valet, även om skivan inte är lika tematiskt betonad som de tidigare albumen. Nu har även Greg och Dagge gått sina egna vägar, och i stället samarbetar Tomas och Anders med Dan Sundquist, vilket resulterade i ett något annorlunda men inte alls oävet "sound". Indigo är Adolphson-Falks senaste album (men inte sista får vi hoppas!), förutom den nysläppta samlingsskivan Samling (1996). Samling innehåller, förutom gamla låtar (de bästa från 81-87 och Indigo, ungefär) även två nyskrivna spår. Det ryktas om en ny skiva nu i vår, vi får väl hålla tummarna och se hur det går... Om den håller samma klass som Ta den kärlek du kan få och Sången är till för dig från Samling, så är den väl värd att vänta på!

    [A-F Hemsida] [Nästa sida] [Skriv till mig!]

    Copyright © 1997 Magnus Ihse