[----------------]

Nooras örtagård - Örternas användning

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

Hantering & förvaring
Kryddörter
Läkeväxter
Kroppsvård & hårvård

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Örter i matlagning

Färska och torkade örter används alldeles för lite i Sverige, och när man väl har något som är "örtkyddat" är det ofta dill, persilja och gräslök det handlar om. När man talar om "kryddad" mat menar man ofta starka exotiska kryddor såsom chilipeppar, men "kryddor" kan ju lika gärna vara örter! Det blir kanske inte lika starkt, men destå mer smakrikt och vänligare mot magen.

Allmänna tips

För den som är van vid att krydda allt med salt, peppar och grillkrydda kan det kännas svårt att plötsligt börja krydda med örter, men det behöver inte alls vara så komplicerat! Häll bara i örter i stället för grillkrydda och peppar, och smaka av maten medan du kryddar den. Det är faktiskt ganska svårt att misslyckas med örtkryddor, eftersom de sällan gör maten för stark. Det värsta som kan hända är att man har i för lite örter, och det kan man ju alltid åtgärda.

För den som vill göra det lite mer avancerat för sig finns det några enkla tumregler man kan tänka på när man lagar mat med örter:

  • Torkade örter bör tillsättas i maten i god tid så att de hinner "vakna" och för att smaken ska utvecklas. Färska örter tillsätts precis i slutet.
  • Färska örter med stora blad ska hellre rivas sönder för hand än klippas. Detta gäller speciellt örter där smaken sitter i de eteriska oljorna snarare än i växtsaften.
  • Torkade örter kan användas hela eller smulade, men om man använder hela stora blad eller kvistar kan det vara trevligast att plocka bort dem innan servering.
  • Många örter behöver lite fett för att smaken ska träda fram ordentligt.

Örtig inspiration

Här följer lite inspiration för dig som är osäker på hur du ska börja, eller för dig som redan använder örter och vill ha lite fler idéer. Se även receptdelen för fullständiga recept.

Rosmarin, timjan och oregano är klassiska ingredienser i det italienska köket, och passar bra i de flesta rätter med tomat, som t.ex. tomatsåser, grytor och köttfärssås. Utöka gärna repertoaren med t.ex. salvia och vinterkyndel.

Gör varma mackor i ugnen eller smörgåsgrillen med färsk dill, gräslök och basilika.

Gör egna örtsåser med tomatpure, buljong och blandade örter, eller piffa upp färdiglagad bearnaisesås med lite extra dragon.

Stek kött tillsammans med rikligt med färska eller torkade örter. Rostbiff kryddad med salvia och svartpeppar är överraskande gott.

Gör egen salladsdressing på hemmagjord örtvinäger eller örtolivolja (se nedan), eller krydda salladen med blad från färsk spansk körvel, dill eller kummin.

Dekorera maten eller salladen med ätliga blommor och kronblad från gurkört och ringblomma.

Prova någon gång att skippa det klassiska "salt och peppar", och krydda i stället med örter och möjligtvis örtsalt eller en liten nypa grönsaksbuljongpulver. Experimentera och prova dig fram, och som Tina säger på TV: smaka, smaka, smaka!

Örtvinäger och örtolivolja

Ett trevligt och enkelt sätt att bevara örternas arom är att göra örtvinäger och örtolja. Hemgjord örtvinäger eller örtolivolja i en vacker flaska är också en utmärkt present.

Att göra örtvinäger eller olja är mycket lätt. Lägg rena färska örter i glasflaskor, häll på vinäger eller olivolja av god kvalitet (se till att örterna täcks ordentligt!) och förslut flaskorna. Ställ flaskorna varmt, t.ex. i fönstret, i c:a en vecka. Sila bort örterna och häll upp vinägern eller oljan i snygga flaskor. Man kan även sticka ner en vacker örtkvist i flaskan som prydnad. Sedan är det bara att servera!

Örtvinäger och örtolja passar utmärkt till salladsdressing, men även till annan matlagning där man använder vinäger eller olivolja. Dragonvinäger är en lättgjord klassiker som används bl.a. i det franska köket, och vitlöksolivolja är mycket gott och användbart. Fler tips på örtblandningar för olivolja och vinäger och recept där de används finns under rubriken recept.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]