[----------------]

Nooras örtagård - Chili

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Chili

Latinskt namn: Capsicum
Familj: Solanaceae
Svenska namn: Chili, Chile, Chilli
Typ: perenn, kan odlas på balkong, kan odlas i kruka.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Chili räknas inte alltid som en kryddört eller läkeört, och ur botanisk synvinkel är det en buske. Jag har valt att ta med den i alla fall eftersom chili är så lätt att odla själv och är en viktig krydda. Det finns många olika sorter av chili. De vanligaste arterna är Capsicum annuum, Capsicum annuum var chinense, Capsicum annuum car fructescens, Capsicum baccatum och Capsicum pubescens. Inom varje art finns ett stort antal sorter. Jalapeño, Cayenne, Ancho, Habanero, Tabasco och Piri piri är kanske de man känner igen från butikshyllorna, men bland chilientusiasterna är arter som Pasilla och Hot lemon populära.
De olika chilisorterna ser olika ut. Storleken på en planta kan variera från några decimeter till över en meter både i höjd och i bredd. Bladen är oftast avlåhnga och släta med slät kant. Blommorna är stjärnformade med 5-9 kronblad. Blommornas färg varierar mellan arterna och är oftast vit eller blålila. Frukterna varierar till färg, form och storlek. Vanligast är att frukterna blir gula eller röda när de mognar, men även bruna och lila frukter förekommer.
Växtplats/odlingstips:
Fröer till chili finns nuförtiden att köpa hos flera välsorterade fröhandlare. Det går även att ta tillvara fröer från torkade eller färska chilifrukter.
I Sverige kan chili inte övervintra utomhus och måste därför odlas i kruka. Fröerna sås redan i januari-februari. När fröerna grott bör man därför ge dem extra ljus från t.ex. en lampa, eftersom dagsljuset ännu inte räcker till. Plantorna skolas om två-tre gånger, första gången när de har fått sina första "riktiga" blad och andra gången när de blivit 20-30 cm höga. Fullvuxna plantor vill gärna ha en kruka med en diameter på minst 15 cm. Blommorna kommer i juni-augusti eller till och med så sent som i september. Frukterna mognar i olika tempo beroende på art. De sista frukterna kan mogna i oktober eller november.
Chili trivs bra på en inglasad balkong eller i ett växthus. Under sommarmånadena kan den även stå på en vanlig balkong. Om du har chilin inomhus kan den behöva hjälp med pollineringen. Använd en mjuk pensel och "pensla" försiktigt blommorna så att pollenen sprids.
Vissa chilisorter angrips ganska lätt av skadeinsekter. Den värsta av dem är kanske spinnkvalstret. Dessa små spindeldjur suger växtsaften ur bladen och förökar sig fort. I värsta fall kan de ta död på hela växten. Spinnkvalster är nästan för små för att man ska kunna se dem med blotta ögat. Det man upptäcker lättast är de tunna spindelvävslika trådarna de spinner och de gula fläckarna de lämnar efter sig på bladen när de sugit ut växtsaften. Det finns medel mot spinnkvalster, men man vill ju inte gärna använda gifter på plantan om man sedan vill äta frukterna. Den "snällaste" behandling som jag hittat är att spraya hela växten med såpsprit med några dagars mellanrum. Det är svårt att bli av med kvalstren helt med denna metod, men det håller dem i schack så att de i alla fall inte har ihjäl hela växten. Såpsprit kan köpas på apoteket. Blanda 2-3 msk såpsprit med 1 liter ljummet vatten och spraya hela växten med blandningen (använd t.ex. en blomspruta).
Skörd och användning:
När chilifrukterna ska skördas beror på art. Vissa arter kan skördas redan när de är gröna, medan andra arter bör mogna för att utveckla sin styrka.
Chilifrukter kan användas färska, torkas eller frysas. Torkning sker enklast på låg värme (50-70 grader) i ugn. Chili är en vanlig krydda i asiatisk och sydamerikansk mat.
Övrigt:
Var försiktig när du hanterar de starkaste chilifrukterna. Använd gärna plasthandskar och peta dig inte i ögonen eller i ansiktet efter att ha hanterat chili. Om du har fått chili på händerna är det bäst att tvätta händerna med tvål och kallvatten. Varmvatten "aktiverar" chilins styrka och får den att brännas på huden. Var även försiktig om du rensat chili i diskhon - skölj inte över chilirenset med varmvatten då det kan skapa "chiliångor" i köket, vilket kan vara irriterande för luftvägarna.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]