[----------------]

Nooras örtagård - Dragon

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Dragon

Latinskt namn: Artemisia dracunculus
Familj: Asteraceae
Svenska namn: Dragon, Fransk dragon, Rysk dragon
Typ: perenn, kan odlas på balkong, kan odlas på friland.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Flerårig ört, 20-50 cm. Stadig stjälk med smala blanka blad. Större stjälkar får smala grenar som växer nära huvudstjälken. Blommorna är små och gulgröna. Växten är bl.a. släkt med gråbo och malört, och liknar dem i växtsätt. De färska bladen har en svag aromatisk doft. Förväxla inte med den ryska dragonen, som är kraftigare till växten men saknar den franska dragonens smak och doft.
Växtplats/odlingstips:
Dragon är mycket lättodlad. Den sprids så småningom via rotskott, så om man inte vill ha mycket dragon på en gång kan man med fördel köpa färdiga plantor. Dragon vill ha mycket sol och väldränerad jord. Stjälkarna dör på vintern, och de torra kvistarna kan klippas bort på våren.
Skörd och användning:
Skörda dragonen innan den blommar. Repa av de färska bladen från stjälkarna och torka dem luftigt. Om bladen får sitta kvar på stjälkarna tar torkningen för lång tid, och dragonen kan förlora sin smak. De torkade bladen förvaras skyddade från fukt och ljus för att aromen ska bevaras.
Torkad dragon har en mycket tydligare smak än den färska. Det är en klassisk krydda i det franska köket, och ingår i bland annat bearnaisesås. Dragon passar bra till t.ex. kött och i flera såser, och är en mycket bra vinägerkrydda.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]