[----------------]

Nooras örtagård - Kummin

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Kummin

Latinskt namn: Carum carvi
Familj: Apiaceae
Svenska namn: Kummin
Typ: tvåårig, kan odlas på friland, vildväxande i Sverige.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Tvåårig ört, på friland upp till 30-40 cm hög, i växthus över en meter hög. Under fösta året bildas ett knippe flikiga blad som liknar morotsblast. I slutet av första året eller under andra året kommer blommorna, som sitter i flockar på en lång, grenad stjälk. Fröna är avlånga med tydlig aromatisk kummindoft.
Växtplats/odlingstips:
Kummin kan odlas på friland, då det tar två år att få frö, eller i växthus, då den kan blomma redan samma år. Bäst är att förgro plantorna inomhus för utplantering i början av sommaren. Man kan även köpa ettåriga plantor på vissa plantskolor, om man vill ha skörd samma år. Det kan även gå att så direkt på friland efter midsommar för skörd året därpå. Jorden ska vara lätt och väldränerad.
Skörd och användning:
När fröna mognat och börjat gulna klipper man av blomflockarna och ställer dem med stjälken upp på tidningspapper, eller hänger dem inuti papperspåsar som fångar upp fröna när de faller av. Kumminfrö används ofta som brödkrydda och brännvinskrydda, men passar även bra i annan matlagning. Innan kumminen blommar kan man klippa blad och använda dem färska i sallad. Kummin anses vara bra för matsmältningen.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]