[----------------]

Nooras örtagård - Lind

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Lind

Latinskt namn: Tilia cordata
Familj: Tiliaceae
Svenska namn: Lind, Skogslind
Typ: träd, vildväxande i Sverige.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Träd, upp till drygt 20 m. Bladen är hjärtformade med tandad kant och tydliga nerver. Blommar i juli-augusti med små blekgula blommor i klasar om 5-15 stycken. Blomman har en sötaktig nästan kväljande doft och producerar rikligt med nektar. Frukten är en liten rund nöt med tunt skal, något mindre än en ärta.
En nära släkting är den sällsynta bohuslinden, som har håriga bladskaft och tydliga "åsar" på nöten. Parklind är en odlad hybrid mellan bohuslind och lind och har hårdare nötter än linden.
Växtplats/odlingstips:
Skogslind växer i ädellövskog i södra och mellersta Sverige. De lindar man hittar i parker och på gator och torg är ofta parklind. Båda kan användas på samma sätt.
Skörd och användning:
Blommorna plockas när de är nyutslagna. Torka dem utspridda på t.ex. en tidning. Blommorna kan användas i te. De avger ett milt slem, som känns lenande för en infekterad hals. Lindblomste och dekokt av lindblommor är högt skattade som medicin mot besvär i luftrören. Barken har använts bl.a. som kramplösande och inflammationshämmande, och av grenarna har man gjort medicinskt kol.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]