[----------------]

Nooras örtagård - Malört

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Malört

Latinskt namn: Artemisia absinthium
Familj: Asteraceae
Svenska namn: Malört
Typ: perenn, kan odlas på friland, vildväxande i Sverige.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Malört är en flerårig grågrön ört som kan bli över en meter hög. På några år kan en planta breda ut sig till en stor buske. Bladen är flikiga och täckta på undersidan av ett fint ludd som ger dem en silvergrå färg. Blommorna är oansenliga gula knappar och kommer på sensommaren. Doften är stark.
Romersk malört, Artemisia pontica är betydligt kompaktare till växten. Denna kan med fördel odlas som prydnadsväxt.
Japansk malört, Artemisia japonica är mycket lågväxande, med smalflikiga silvriga blad. Den är dekorativ som marktäckare och odlas som prydnadsväxt.
Växtplats/odlingstips:
Malört är mycket lättodlad. Frågan är snarare hur man ska få den att inte ta för mycket plats... Malört tycker om sol och väldränerad jord. Då malört är en äkta ört vissnar stjälkarna varje år. Klipp bort de gamla stjälkarna när de nya stjälkarna börjar visa sig på våren. Malört drar gärna till sig löss, som sätter sig i svarta klumpar i topparna. Skaka bort lössen eller klipp bort de angripna topparna.
Skörd och användning:
Malört används främst som brännvinskrydda och är den krydda som används i "Beska droppar". Till denna användning kan malörten skördas när som helst. Malört är giftigt i större mängder.
Förr användes malört som magmedicin och för att fördriva mask. Man trodde även att den kunde hålla malen borta, vilket förmodligen berodde mer på dess starka doft än på att någon verklig effekt faktiskt hade observerats.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]