[----------------]

Nooras örtagård - Örter A till Ö

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Tidigare månadens örter 2004

Varje månad presenteras en "månadens ört" på förstasidan av Örtagården. Örten är vald efter årstid och till örten presenteras ett nytt recept där örten ingår. På denna sida kan du se tidigare månadens örter från 2004. Andra "månadens örter" hittar du här:
Månadens örter 2005
Månadens örter 2003


Januari 2004

Månadens ört: Oregano
Oregano är en viktig krydda i det italienska köket, och passar till mycket. Hemodlad vanlig oregano blir tyvärr sällan lika aromatisk som köpt torkad oregano. Den sort som ger mest smak är den grekiska oreganon, som fungerar bra både färsk och torkad.

Månadens recept: Lättlagad pastasås
Oregano är den viktigaste kryddan i denna goda och lättlagade pastasås.


Februari 2004

Månadens ört: Basilika
Basilika kan köpas färsk året om, och vad passar inte bättre i februarikylan än en kryddig doft från medelhavet? Köp en kruka basilika och sätt den i en mugg eller ett stort glas i köksfönstret. Vattna regelbundet och toppa kvistarna flitigt, så kan du skörda från samma kruka i flera månader.

Månadens recept: Pesto
Av färsk basilika kan du göra din egen pesto till pastan eller salladen.


Mars 2004

Månadens ört: Vitlök
Så här års brukar det börja klia i fingrarna för alla odlingsintresserade. Man planerar sommarens odling och sår de första plantorna i krukor i fönstret. Under tiden drömmer man om den kommande skörden... Den som vill ha något att skörda redan nu kan sätta ett par vitlöksklyftor i en kruka (sätt den spetsiga änden av klyftan uppåt!). Med lite regelbunden vattning får man då snart se lite "vitlöksgräs" sticka upp och innan man vet ordet av har man ett par decimeter blast som kan klippas på smörgåsen!

Månadens recept: Groddmacka och färskoströror
Denna månad finns det två "månadens recept"! På sidan med smörgåsrecept har jag lagt till ett recept på en macka med groddar och tidigt kryddgrönt, som t.ex. vitlöksblast. Färska groddar kan du köpa eller göra själv. Dessutom har jag utökat receptsamlingen med recept på två färskoströror, varav den ena innehåller vitlök.


April 2004

April månad är en hektiskt månad för odlaren. Det ska både sås och omskolas, och de små plantorna behöver ständig övervakning så att de inte torkar ut när de inte längre får plats i minidrivhusen. Den som har trädgård kan börja röja, men inte för tidigt! Nu är den svåraste tiden på året för perennerna, då temperaturen kan gå upp och ner kring nollstrecket. På dagen börjar plantan spira i vårsolen för att sedan utsättas för frost på natten. Löv och vissna stjälkar och blad från förra året skyddar de spirande växterna från både vårsolen och nattfrosten och får gärna lämnas kvar tills risken för frost är över.

Månadens ört: Mejram
Mejram är en mycket lättodlad ört, speciellt om man köper färdiga plantor. Själv brukar jag köpa en kruka mejram i mataffären i mars och sätta den i större kruka som ställs ut på balkongen när det blivit varmt ute. Fotot intill togs i april förra året innan jag hunnit toppa alla kvistar.

Månadens recept: Vegetarisk ärtsoppa
Mejram är tillsammans med timjan den klassiska kryddan i ärtsoppa. Det här receptet innehåller inte kött och är mycket lättlagat.


Maj 2004

Maj har inletts med vackert väder i år, i alla fall här kring Stockholm. I detta väder växer småplantorna fort och vill snart bli omskolade. I mitten av månaden vill de ut på balkongen eller i trädgården. Det går fort så här års!
Glöm inte heller att njuta av naturen, om inte allergier hindrar dig. Ta en skogspromenad och njut av vårsolen. Glöm inte att ta med dig kraftiga handskar och en påse att plocka lite av månadens ört i...

Månadens ört: Brännässla
Nu är det skördetid för brännässlan. Den anses ofta som ett obehagligt ogräs, men varför inte dra nytta av den istället! Plocka de späda bladen och koka soppa eller torka dem till senare bruk.

Månadens recept: Mustig nässelsoppa
Detta recept hittade jag på för några år sedan när jag tyckte att nässelsoppan blev för tunn. Potatismospulver i soppan gjorde den mustig och mättande, och är lättare att reda med än vetemjöl.


Juni 2004

Juni betyder för många sommarlov eller semester. För oss örtintresserade betyder det även början på skördesäsongen. Många örter kan eller till och med ska skördas nu innan de blommar.
Här i Stockholmstrakten har slutet av maj varit kyligt, vilket innebar att alla örter inte kunnat flyttas ut än, men nu tycker jag att det är sommar och dags att dekorera balkongen ordentligt!

Månadens ört: Dill
Färsk dill är en riktig sommarkrydda, även om den kan köpas året om i grönsaksdisken. Vad vore färskpotatisen utan dill, och den inlagda sillen vid midsommar?

Månadens recept: Dillpanerad spätta med filsås
Stekt fisk med filsås låter som skolmat för många, men när du får möjligheten att krydda både fisken och såsen helt själv kan du ge denna snabblagade rätt en välförtjänt återupprättelse.


Juli 2004

Under juli månad blommar många vilda örter. Det är dags att trotsa myggen och fästingarna och ge sig ut i skogen med en korg eller påse (samt en flora om du är osäker på arterna). Blåbärsblad kan plockas fram tills bären mognar och torkas till te, likaså blommor från rödklöver, johannesört, fläder, ljung, lind och framför allt älgört. Blomningstiderna varierar i olika delar av landet, och alla örter blommar kanske inte samtidigt, men det gör ju inget om man får göra flera turer. Det ger ju bara lite extra motion! Fotot intill är taget i mitten av juli i Stockholmstrakten.

Månadens ört: Älgört
I mitten av juli blommar älgörten (även kallad älggräs) i dikeskanterna i skogen. Doften är överväldigande söt. Enligt vissa doftar det sommaräng och nyslaget hö, medan andra tycker att det till och med är lite kväljande. Älgört används främst till te. Älgört innehåller salicylsyra, som man utvann ur sälgbark och använde som medel mot huvudvärk ända tills man upptäckte hur man tillverkar ren acetylerad salicylsyra (acetylsalicylsyra) syntetiskt. Det sägs att man kan koka ett starkt te på älgörtsblad och använda som huvudvärksmedel, men i det lär inte vara speciellt gott. Själv föredrar jag nog att äta en helt vanlig huvudvärkstablett. Däremot ger både blommor och blad av älgört i måttlig mängd en trevlig nyans till teblandningar.

Månadens recept: Ört-te
Den här månaden har jag lagt till några nya förslag på teblandningar, både med och utan älgört. Nu finns även ett par förslag på kryddningar till "vanligt" te.


Augusti 2004

I år har sommarvärmen låtit vänta på sig i många delar av landet, vilket har försenat skörden av flera örter. Här i Stockholm kan man fortfarande hitta älgört i full blom, och myntor som normalt blommar i juli har precis börjat slå ut nu i början av augusti. Chiliodlare runt om i landet har märkt att solälskande sorter som Habanero inte velat sätta frukt. Vi får hoppas på extra mycket sol nu i augusti och njuta av det som är kvar av sommaren trots att semestern är slut.

Månadens ört: Citronmeliss
Citronmeliss är en fin sommarkrydda och är som bäst när den är färsk. Den fräscha citronsmaken passar bra i drycker, sallader och som krydda i t.ex. fiskrätter. De friskt gröna bladen är klassiska som dekoration på desserter.

Månadens recept: Frisk sommarsallad
Bland salladerna finns nu ett förslag på en frisk sommarsallad där färsk citronmeliss passar som krydda. Detta recept kan självklart varieras efter smak och tillgång på ingredienser.


September 2004

Efter en regnig sommar som denna känns höstens ankomst alldeles för tidig. Samtidigt är det skönt att få dra sig tillbaka till vardagens lunk och få några månaders semester från det ständiga vattnandet av örterna på balkongen. Skörden är insamlad och torkad för länge sen (även om den fuktiga sommaren gjorde att det var svårare att få örterna riktigt torra) och nu gäller det bara att bestämma sig för vad som ska övervintras och vad som kan slängas. Den som har sina örter på friland behöver inte ens tänka på det, utan kan vänta ut höststormarna inne i huset med en kopp varmt ört-te.

Månadens ört: Dragon
Dragon är en av de örter som ofta nämns i örtaböcker men sällan används i köket. Tuggar man på färsk fransk dragon känns det nästan som om smaklökarna blir bedövade, och allt smakar saltare än vanligt. Den fina aromen i dragon framträder bäst när man torkar dragonen, men även då får man krydda försiktigt för att det inte ska smaka för mycket dragon.

Månadens recept: Tomatbearnaise
Denna månad har jag lagt till ett litet, enkelt recept på en tomatsås med smak som påminner starkt om bearnaisesås. Hemligheten är dragonen, som ger bearnaisesåsen sin karakteristiska smak!


Oktober 2004

Kyla, regn, mörker och gulnande löv. Nu är det definitivt höst. Det finns inte mycket att göra i örtlandet. Njut av örterna du redan har skördat och laga heta och kryddiga rätter så som grytor eller månadens tips: chiliköttbullar.

Månadens ört: Chili
I år har jag för första gången provat att odla chili själv. Trots problem med spinnkvalster var resultatet lyckat. Vi har haft färsk chili kontinuerligt sedan juni, och skördandet kommer att fortsätta i minst en månad till. Chili är kanske inte en ört i traditionell mening, men det är en krydda som lätt kan odlas själv. Därför finns den nu även här i min Örtagård.

Månadens recept: Chilitryffel
Det är mycket lätt att göra egen chokladtryffel (ganache). Denna heta chilitryffel är smaksatt med färsk chili, som ger den arom och lite sting. En riktigt lyxig delikatess i oktobermörkret!


November 2004

Varje år tycks november komma som en överraskning. Jag upptäcker att det är mörkt när jag kommer hem från jobbet och att växterna på balkongen ser riktigt risiga ut. Som vanligt kommer de säkert att frysa innan jag hinner snygga upp balkongen.
För mig är november även National Novel Writing Month. Det betyder att jag inte har så mycket tid till annat än att skriva. Det är tur att örterna på balkongen inte behöver vattnas så här års.

Månadens ört: Timjan
Timjan är den ört som kan sägas ha legat i grunden till mitt intresse för kryddväxter. När mina föräldrar köpte sin sommarstuga för femton år sedan fanns där två buskar timjan. Dessa blev grunden till det örtland som nu finns där. Timjan blev en av de mest använda kryddorna i köket, till den grad att jag till slut nästan tröttnade på smaken. Nu har jag lärt mig använda timjan med måtta, och upptäckt hur väl den passar i bland annat grytor och soppor.

Månadens recept: Örtkryddat bröd
Det finns fler brödkryddor än kummin. Prova till exempel att hälla en tesked färsk eller torkad timjan i degspadet!


December 2004

Mitt i vintern är tanken ofta långt borta från örtodlingen, vare sig den är på balkongen eller på friland. Det finns ju så mycket annat att tänka på, speciellt för den som firar jul. För en del är julen den bästa tiden på året, medan andra bara blir stressade och helst skulle avskaffa hela grejen. Själv pendlar jag däremellan. Det är roligt att pynta och ge bort presenter, men julhandeln vill jag helst undvika. Som vanligt ska jag försöka tillverka mycket av julklapparna själv. Chokladpraliner, badpåsar med örter, handgjutna tvålar och gjutna doftljus är exempel på presenter som passar de flesta. I år har jag några nya idéer, men dem ska jag inte avslöja före jul!

Månadens ört: Persilja
Mitt i vintern får man lätt brist på vitaminer och andra näringsämnen. Persilja är rikt på järn och en av de örter som är lätta att få tag på även mitt i vintern. Köp ett knippe eller en kruka med persilja och frossa! Det blir säkert en välkommen variation i all julmaten.

Månadens recept: Potatis- och purjolökssoppa
Soppa på potatis och purjolök är billigt och går snabbt att laga. Garnera den med rikligt med persilja, så får du lite extra tillskott av järn och kalcium!


Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]