[----------------]

Nooras örtagård - Mynta

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Mynta

Latinskt namn: Mentha
Familj: Lamiaceae
Svenska namn: Mynta
Typ: perenn, kan odlas på balkong, kan odlas i kruka, kan odlas på friland, vildväxande i Sverige.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Myntor är fleråriga, ofta 20-40 cm höga. Bladen sitter oftast parvis på stjälken. Blommorna är ofta rosa eller vita. Myntorna har en tydlig mintdoft, som varierar beroende på art. Arterna är många och bildar dessutom gärna hybrider med varandra.

Grönmynta, Mentha spicata är kal och ljusgrön med lång stjälk. Krusmynta är en krusbladig variant av grönmynta, Mentha spicata 'Crispa'.
Gråmynta, Mentha longifolia är lätt luden om bladen, som har ljus, gråaktig undersida.
Rundmynta, Mentha suaveolens har runda ludna blad och vita blommor.
Vattenmynta, Mentha aquatica är en vildväxande art som växer nära vattendrag. Blommorna sitter i en tofs i toppen av stjälken.
Åkermynta, Mentha arvensis är en annan vildväxande art. Blommorna sitter i kransar kring stjälken. Den växer på fuktiga ställen och nära vattendrag.
Pepparmynta, Mentha x piperita är en hybrid mellan vattenmynta och grönmynta. Denna populära mynta har en frisk pepparmintsmak. Bladen är glansiga och gröna och har ofta mörka nerver, som ger den en rödaktig ton.
Äppelmynta, Mentha x rotundifolia är en hybrid mellan rundmynta och gråmynta. Den har en lätt äppeldoft men är inte så användbar till te eftersom den har en bismak som många inte gillar.
Ädelmynta, Mentha x gracile är en hybrid mellan åkermynta och grönmynta.

Växtplats/odlingstips:
En del myntor, t.ex. vattenmynta och åkermynta, växer vilda i Sverige, och andra har förvildats. Myntor är mycket lättodlade och sprider sig lätt via rotskott. Om man inte vill ha mynta i hela örtlandet kan man plantera den i stora krukor eller begränsa dem på annat sätt. Det är enkelt att föröka mynta från rotskott eller sticklingar.
Skörd och användning:
Skörda mynta innan den blommar. Torka bladen på stjälk eller repa av dem före torkningen. Använd färska blad som dekoration på desserter och i drinkar. Torkade blad är utmärkta till te. Pepparmintste är ett klassiskt medel vid förkylning.
Om andra växter med "mynta" i namnet:
Förutom Mentha-släktet finns det flera växter med ordet "mynta" i det svenska namnet. Dessa ska ej förväxlas med myntor. Alla av dem är inte ens ätliga. Kontrollera alltid det latinska namnet innan du använder en "mynta". Här är några exempel på "falska" myntor:
Kungsmynta, Origanum vulgare, även känd som oregano. Detta är en vanlig kryddväxt, men smakar inte mint.
Temynta, Monarda didyma. Detta är en populär krydd- och prydnadsväxt med aromatisk doft. Den är som namnet antyder mycket bra till te.
Kattmynta, Nepeta cataria. Kattmynta odlas som prydnadsväxt. Doften är aromatisk och har en lätt mint-ton. Många katter är förtjusta i kattmynta och rullar sig gärna i den.
Drakmynta, Physostegia virginiana. Drakmynta odlas som prydnadsväxt och har så vitt jag vet ingen använding som krydd- eller medicinalväxt.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]