[----------------]

Nooras örtagård - Ros

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Ros

Latinskt namn: Rosa
Familj: Rosaceae
Svenska namn: Ros
Typ: buske, kan odlas på balkong, kan odlas i kruka, kan odlas på friland, vildväxande i Sverige.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Hur en ros ser ut behöver knappast beskrivas. Det finns många arter av rosor med varierande utseende. Rosenbusken kan bli flera meter hög beroende på art, men odlade rosor hålls ofta omkring 1-2 meter höga. Bladen är avlånga med taggad kant. Blomman kan vara enkel eller mångdubbel och färgen beror på art. Doften är den välkända rosendoften, men även den varierar i sina nyanser beroende på art. Växtplats/odlingstips:
Det finns tjocka böcker skrivna om rosenodling, så jag tänker inte gå in närmare på det. Vilda rosor växer i skogskanter och hagar. Det kan även finnas förvildade rosor vid gammal bebyggelse. Skörd och användning:
Av rosen är det främst kronbladen som är det intressanta. Kronbladen skördas när blomman är nyss utslagen. Kontrollera först att rosen inte är besprutad!
Färska kronblad kan användas som garnerin och dekoration. De kan ge en intressant smak åt hemmagjord sorbet eller i ett ört-te. Kronbladen kan även torkas i tunna lager och användas i potpourrier, doftpåsar eller i badvattnet.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]