[----------------]

Nooras örtagård - Rosmarin

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Rosmarin

Latinskt namn: Rosmarinus officinalis
Familj: Lamiaceae
Svenska namn: Rosmarin
Typ: buske, kan odlas på balkong, kan odlas i kruka, kan odlas på friland.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Flerårig buske, blir c:a 50 cm hög i kruka, men kan bli över 1,5 meter i sydliga länder där den kan växa på friland. Bladen är smala och nästan barrliknande, och fälls inte på vintern. Blommorna är blå-lila. Doften är frisk och aromatisk.
Växtplats/odlingstips:
Rosmarin växer vilt i medelhavsområdet. Den klarar inte mer än några minusgrader, och odlas därför bäst i kurka som kan flyttas in över vintern. I södra Sverige kan den övervintra utomhus på friland i skyddat läge, gärna med vintertäckning. Det går att dra upp rosmarin från frö, men för den otålige är det bättre att köpa en färdig planta, eftersom rosmarin växer ganska långsamt. På sommaren vill rosmarinen gärna ha sol och värme, och på vintern ska den helst stå ljust och svalt.
Rosmarinen på bilden här intill sådde jag från frö 1998 och gav till min mor. Hon har haft den ute på somrarna och övervintrat den inomhus eller på en inglasad altan där temperaturen inte går under noll. Bilden är tagen i början av maj 2003. I krukan växer även lite lejongap.
Skörd och användning:
Rosmarin grenar sig när den toppas, så det lönar sig att använda den kontinuerligt. Vill man skörda för torkning bör man göra det när rosmarinen inte blommar. Rosmarin är utmärkt att torka. Smaken blir till och med tydligare av torkning. Färsk eller torkad rosmarin passar i italiensk och fransk mat, till lamm och grytor och är mycket gott på pizzan. Den kan även användas i t.ex. doftpåsar och potpourier.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]