[----------------]

Nooras örtagård - Salvia

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Salvia

Latinskt namn: Salvia officinalis
Familj: Lamiaceae
Svenska namn: Salvia, Kryddsalvia
Typ: buske, kan odlas på balkong, kan odlas i kruka, kan odlas på friland.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Flerårig buske, normalt c:a 50 cm men kan växa upp till en meter i höjd. Bladen är långsmala, c:a 7 cm långa, ofta grågröna till färgen. Blommar i juni-juli med lila blommor på långa stänglar. Har en mycket kryddig doft. Det finns även brokbladig salvia, som oftast odlas som prydnadsväxt.
Växtplats/odlingstips:
Salvia är enklast att köpa som färdig planta. Den trivs på soligt men skyddat läge i väldränerad jord. Den har ibland svårt att klara vintern om den står för utsatt. Den salvia som kan köpas i grönsaksdisken är ofta svag och har dessutom flera plantor i samma kruka, men om den planteras över i större kruka kan åtminstonde ett par av plantorna klara sig.
Skörd och användning:
Blad och hela kvistar skördas innan blomningen och torkas i knippen eller utspridda på tidningspapper. Torkad eller färsk salvia passar bra i grytor och såser tillsammans med t.ex. timjan och rosmarin. Salvia kan också användas i ört-te tillsammans med andra örter. Salvia är lätt antibiotiskt, och har använts mot infektioner i mun och hals. Salvia bör inte ätas i stora mängder, då det innehåller ämnen som är skadliga i höga doser.
Om andra Salvia-arter:
Salvia-släktet innehåller många arter som är populära som prydnadsväxter. Det är dock bara kryddsalvian, Salvia officinalis, som används till krydda och som läkeört.
Om "white sage":
Växten som i USA heter "white sage" ska ej förväxlas med salvia och Salvia-släktet, trots namnet (salvians engelska namn är sage). White sage har latinska namnet Artemisia ludoviciana och är av malörtssläktet. På svenska heter den vitmalört. Örten används som rökelse i rituella sammanhang.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]