[----------------]

Nooras örtagård - Kryddtimjan

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Kryddtimjan

Latinskt namn: Thymus vulgaris
Familj: Lamiaceae
Svenska namn: Kryddtimjan, Timjan
Typ: buske, kan odlas på balkong, kan odlas i kruka, kan odlas på friland.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Flerårig buske, upp till 30 cm hög. Bladen är mycket små, grenarna sega eller vedartade. Blommar i juni-juli med små rosa blommor. Har en stark kryddig doft som sprids så fort man rör vid plantan.
Växtplats/odlingstips:
Timjan är en medelhavsväxt, men klarar även en svensk vinter. Den vill ha varmt och soligt på sommaren, och trivs bäst i väldränerad mager jord. Efter några år blir stammen lätt vedartad, och busken börjar glesna. Då kan man vilja byta ut den mot yngre buskar. Timjan kan fröså sig själv, varmed man får en naturlig föryngring. Timjan går bra att odla i kruka på balkongen eller på fönsterbrädet, men inomhus blir skotten ofta långa och glesa.
Skörd och användning:
Timjan används färsk eller torkad. Färsk timjan är något kryddigare i smaken än torkad. Skörda hela kvistar innan blomningen eller sent på hösten. Torka kvistarna i knippen tills bladen lossnar när man kramar kvistarna lite lätt. För att få loss bladen från kvistarna kan man ta ett knippe med kvistar i handen och rulla knippet lätt mellan handflatorna över en tidning eller stor bricka. Torka gärna de lossade bladen i ett tunt lager i ett par dagar innan de hälls i en burk för förvaring. Timjan passar bra till kött, fisk och ägg, och i tomatsåser och grytor. Timjan är klassiskt i ärtsoppa och som pizzakrydda. Se receptdelen för fler tips!
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]