[----------------]

Nooras örtagård - Vitlök

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Vitlök

Latinskt namn: Allium sativum
Familj: Alliaceae
Svenska namn: Vitlök
Typ: tvåårig, kan odlas i kruka, kan odlas på friland.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Lökväxt, skördas andra året. Blasten blir upp till 40 cm höga. Löken kam bli upp till 7-8 cm i diameter. Löken består av ett antal klyftor. Skalet är som namnet antyder vitt eller lätt rosatonat. Både blast och lök har en karaktäristisk doft och smak.
Växtplats/odlingstips:
Att odla vitlök själv är roligt, även om lökarna inte alltid blir lika stora som de som säljs i matbutiken. Klyftorna planteras en och en (med den spetsiga änden upp!) under sensommaren eller hösten för skörd året efter. Jorden ska vara lucker och mullrik. Vitlöken vill gärna ha mycket sol. Plantavståndet mellan lökarna ska vara 10-15 cm och planteringsdjupet c:a 10 cm. Man kan även sätta ett par vitlöksklyftor i en kruka med jord eller i ett glas fyllt med lecakulor och ställa i köksfönstret. Då sätts klyftorna precis så djupt att de täcks av jord/lecakulor. Vattna försiktigt så att jorden/lecan hålls fuktig. Efter några dagar börjar klyftan göra blast, som kan klippas som gräslök. Efter några veckor är vitlöksklyftan "slut" och måste slängas, men innan dess har den hunnit producera flera decimeter aromatiskt blast.
Skörd och användning:
Blasten kan klippas och användas som gräslök. Löken skördas andra året. Gräv försiktigt, så att du inte skadar lökarna! Häng upp lökarna i blasten så att de får torka. Färsk vitlök kan grillas hel i ugn med en gnutta smör och salt. I övrigt används vitlök främst som krydda i olika maträtter. Vitlök innehåller mycket vitaminer och mineraler och anses hjälpa vid förkylning.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]