[----------------]

Nooras örtagård - Min örtdagbok

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

Trädgårdsblogg (extern länk)
2005
2004
2003

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Min örtdagbok 2003

Här är alla dagboksanteckninar från 2003. Årets dagboksanteckningar hittar du här.

13 Februari 2003
Väder: Snö och kallt
fonster.jpg Snart börjar det bli dags att så de örter som ska förgros innomhus. Jag har så smått börjat fundera på vad jag vill ha på balkongen i år. Röd basilika är självklart, och ringblommor. Förmodligen blir det även kryddtagetes i år också. Sedan vill jag gärna prova på något nytt... Vi får väl se vad det blir!
Jag köpte en basilika på Konsum i förra veckan. Den och en tidigare inköpt gräslök står nu i köksfönstret. De verkar trivas, även om gräslöken ser lite blek ut. Förmodligen har den fått lite för mycket vatten.

5 Mars 2003
Väder: Fortfarande snö och några minusgrader
Nu börjar det bli dags att så frö. Jag har inventerat mitt fröförråd och skaffat såjord och vanlig jord. Förhoppningsvis hinner jag så i helgen.
Basilikan och gräslöken i köksfönstret verkar fortfarande må bra. Basilikan har t.o.m. vuxit en bit.

13 Mars 2003
Väder: Soligt, ett par plusgrader. Nästan all snön är borta nu.
Igår fick jag äntligen tid att så lite frö. Nu har jag basilika, ringblommor, kryddtagetes, spånadslin och dill på väg. Jag passade även på att plocka fram groddningslådan och "sätta igång" lite groddar av olika slag.
Igår och idag har det varit tekniska problem med servern där dessa sidor ligger. Därför har det tyvärr inte gått att komma åt sidorna. Det är sådant man får stå ut med, i utbyte mot att jag inte behöver betala för utrymmet (vilket bl.a. betyder att sidorna är helt reklamfria!)...

20 Mars 2003
Väder: Lite kyligt men soligt.
Fröna har börjat gro nu. Så här såg det ut för ett par dagar sedan:
groende.jpg

7 April 2003
Väder: Blåsigt, omväxlande väder. Ganska kyligt.
Plantorna är på god väg. Vi ska resa bort i nästa vecka, så jag har skickat iväg plantorna till min mor, som ska vattna dem under tiden.
Timjan, basilika och gräslök trivs fortfarande i köksfönstret. Jag räknar inte med att de klarar sig när vi är bortresta, så nu försöker jag använda så mycket timjan och basilika som möjligt i matlagningen.

8 April 2003
Väder: Soligt men kallt.
Jag saknar redan mina små plantor som är på "internat"... Jag hoppas att de klarar sig och växer duktigt.
På grund av tekniska problem med webservern är dessa sidor ibland inte åtkomliga, vilket är tråkigt. Jag märkte även att menyn till vänster inte visades korrekt av vissa webläsare. Efter lite experimentering kom jag fram till vad som orsakade problemet, så nu borde menyn se bra ut igen.

20 April 2003
Väder: Klarblå himmel och c:a 14 grader varmt.
Nu är jag tillbaka från semestern. Plantorna klarade sig bra. Snart är det dags att flytta dem till lite större krukor innan de sätts i balkonglådor och flyttas ut. Så här ser den ena lådan ut nu:
fonster_pask.jpg
På bilden syns från vänster till höger: ringblomma, dill och spånadslin.
Basilikan i köksfönstret torkade, men både gräslök och timjan verkar ha klarat sig. Om timjanplantan klarar sig några veckor till kan den få flytta ut på balkongen i sommar.
Gräslöken som har övervintrat på balkongen har börjat grönska ordentligt. I brist på bättre bilder tog jag ett kort på den och satte på sidan om odling på balkong.

28 April 2003
Väder: Molningt, lite småregningt och kyligt.
Dillen sitter nu i en likadan plastlåda som gräslöken på bilden på sidan om odling på balkong. Genast drog den på sig lite bladlöss. Det är möjligt att jag inte diskade lådan tillräckligt bra innan jag planterade dillen i den. Jag plockade bort bladlöss för hand i ett par dagar, och nu har jag sprayat dillen med mild såpalösning. Förhoppningsvis kan jag begränsa angreppet tillräckligt för att dillen ska växa sig tillräckligt stor för att klara sig trots lössen.
Jag passade även på att sätta några vitlöksklyftor i en kruka för några dagar sedan. De började genast göra blad, och nu är "blasten" redan 2 cm hög. Om en vecka lär jag kunna börja klippa lite "vilöksgräslök" att ha på smörgåsen.
När det är fint väder (dvs inte idag eller igår) ställer jag ut plantorna på balkongen över dagen, för att de ska börja härdas. Jag har även börjat tillsätta växtnäring i vattnet när jag vattnar dem, motsvarande ungefär halv koncentration mot vad man normalt ger till krukväxter.

13 Maj 2003
Väder: Soligt på förmiddagen, molnigt på eftermiddagen. Ganska varmt.
I helgen satte jag plantorna i balkonglådor och krukor. Jag köpte även lite penséer för att få något som blommar redan nu. Penséer är faktiskt också ätliga, så de passar in i mitt tema. Nu gäller det bara att komma ihåg att vattna alla växterna regelbundet, helst varje dag om det är soligt.
Vitlökarna i krukan i köksfönstret skjuter blast så att det knakar, så nu har jag i flera dagar kalasat på varma mackor med gräslök, "vitlöksgräslök" och blandade färska örter.
balkong_tidigt.jpg

21 Maj 2003
Väder: Växlande molnighet, 15-20 grader varmt.
Plantorna på balkingen mår fint. I år har jag inte behövt stödja upp dem eftersom de var ganska stadiga redan när jag planterade ut dem. De har inte vuxit så mycket än, mer än att de har stabiliserat sig. Jag är lite orolig för dillen, som nästan inte har vuxit alls sedan jag satte ut den. Jag vet inte om den lider av näringsbrist eller om den fortfarande återhämtar sig efter bladlusattacken.
I köksfönstret har jag en salvia, en timjan och en mejram som jag köpte på Ica. Jag planterade över dem i stora krukor som jag så småningom ska flytta ut på balkongen. Jag har plockat flitigt av dem, främst genom att toppa dem, vilket de verkar må bra av. Bilden nedan är tagen för c:a en vecka sedan
krukor_fonster.jpg

26 Maj 2003
Väder: Förutom en rejäl åskskur i förmiddags verkar det bli fint väder idag.
I helgen var det fint väder, så vi tog en liten promenad i skogen. Jag märkte att älgörten är på god väg och plockade några kvistar och hängde upp på tork. Älgörtsblad kan användas till ört-te och har en liknande smak som blommorna. Förmodligen bör man egentligen vänta några veckor till innan man plockar älgörtsblad, så att smaken hinner utvecklas, men jag ville prova och se hur det blir.

4 Juni 2003
Väder: Varmt och soligt.
Balkongen börjar likna en liten djungel. De senaste dagarnas värme har gjort att allting växer så att det knakar. Det samma gäller örterna som växer lite här och var i mina föräldrars trädgård. Jag har redan skördat lite svartvinbärsblad, gråmynta, libsticka och körvel. Det är kanske en aning tidigt, men det verkar som om örterna börjar blomma snart, och eftersom de ska skördas innan de blommar får man passa på nu.
balkong_juni_2.jpg

20 Juni 2003
Väder: Varmt, enstaka regn.
Den här tiden på sommaren är den lugnaste ur örtsynpunkt. Det är inte så mycket som händer, allting växer fint bara man vattnar då och då. Man kan passa på och skörda blad från örter som snart blommar, men i övrigt får skörden vänta i ungefär en månad till. Många örter går även att skörda efter blomningen, så det är ingen panik om man inte har skördat något än.

30 Juni 2003
Väder: Ganska varmt, lite molnigt mot eftermiddagen.
Nu har även ringblomman slagit ut på balkongen, så nu är det bara att vattna, gödsla och plocka bort blommor som blommat över, så kommer jag att ha blommor på balkongen ända tills det blir frost.
Igår var vi i Bergianska trädgården och tittade på växterna där. Jag fotograferade flera örter i deras örtland, och nu funderar jag på att göra ett litet fotoalbum här i Örtagården. Just nu verkar jag dock inte kunna ladda upp några filer, så det kan dröja några dagar innan det blir av.

4 juli 2003
Väder: Varmt och soligt.
I morse när jag tittade ut på balkongen såg jag att ännu fler ringblommor har slagit ut, och jag var bara tvungen att ta ett kort! Jag valde ringblomma som "månadens ört" för juni, och visst passar den bra med sin soliga och pigga färg!
Igår såg jag att flädern blommar i Stockholm. Om det blir fint väder i helgen ska jag ta en promenad och se om jag kan hitta en fläderbuske som inte ligger för nära en väg, så att jag kan plocka lite fläderblommor för torkning. Det börjar även bli dags att inspektera älgörten, och linden kanske redan blommar. I år tänkte jag experimentera lite mer med "badpåsar", små tygpåsar med örter och blomblad och eventuellt lite tvål eller badsalt, som man har i badkaret, och då behöver jag lite extra mycket väldoftande blommor och örter.

7 juli 2003
Väder: Varmt och soligt.
Det börjar bli skördedags igen. Vi var och hälsade på mina föräldrar igår, och i deras trädgård plockade jag salvia, olika sorters mynta, citronmeliss, lavendel, oregano m.m.. Därefter tog vi en liten promenad i ett närliggande grönområde för att inspektera statusen på fläder och älgört. I söderläge har både fläder och älgört slagit ut, och jag plockade lite av båda för torkning. Om jag hinner ska jag ta en sväng till i nästa helg när älgörten har slagit ut mer. Jag skulle även vilja hitta en lind, men har inte sett någon i närheten som inte ligger vid en väg.

17 juli 2003
Väder: Värmebölja!
Fördelen med en värmebölja är att örter som ska torkas torkar snabbt. Nackdelen är att det även torkar snabbt på balkongen och i trädgårdarna. Balkongen skulle nästan behöva vattnas två gånger om dagen just nu.
Snart är det dags för semester igen. Jag får åter igen skicka en del växter på "växtdagis" hos mina föräldrar, eftersom dom måste vattnas varje dag.

4 augusti 2003
Väder: Värmeböljan fortsätter...
Nu är jag tillbaka från två veckors semester. Mina föräldrar tog väl hand om balkongväxterna, som nu är tillbaka på balkongen och frodas.
Under semestern i England noterade jag att både mynta och oregano växer vilda i England. Jag har nu ännu fler bilder som jag någon gång ska hinna behandla och lägga upp här i örtagården. Det är nog dags att göra ett riktigt fotogalleri!

20 augusti 2003
Väder: Lite småmulet men ganska varmt.
Nu när vädret har lugnat ner sig en aning kan man börja dra ner på bevattningen. Jag behöver i alla fall inte längre vattna örterna på balkongen varje dag. Nu hoppas jag bara på att kunna åka till Skåne och skörda örter vid mina föräldrars stuga innan skördetiden är över.

2 september 2003
Väder: Soligt men kyligt.
Vädret har slagit om helt och på flera håll i landet har det varit nattfrost. Det börjar bli dags att ta in de fleråriga balkongväxter som inte tål frost, som t.ex. doftpelargonen. Jag måste även fundera ut vad jag ska göra med lavendeln och de andra fleråriga växterna som visserligen tål frost men kan ha svårt att klara vintern i små krukor.

10 september 2003
Väder: Soligt, inte lika kallt som förra veckan.
Eftersom vädret blev lite varmare igen får balkongväxterna vara kvar ute några veckor till. Kryddtagetesen och ringblommorna börjar se lite risiga ut, de torkade lite för många gånger under sommaren vilket gör att de har många torra blad. Jag friserade dem lite igår, så får vi se om det går att förlänga säsongen ett par veckor till.

1 oktober 2003
Väder: Kyligt.
Det händer inte så mycket med örterna så här års. Jag har rensat lite på balkongen och slängt de risigaste ettåringarna. De är nu ersatta med en låda ljung.
I förra veckan var vi en sväng till Skåne, och tittade till mitt örtland vid mina föräldrars stuga. Det är egentligen lite för sent att skörda örter nu, men jag plockade i alla fall med mig lite vinterkyndel, timjan och dragon, som är de sorter som jag inte har här. Timjanplantorna ser ut att vara på väg att bli för gamla igen, och den här gången har jag inte hittat några nya plantor i örtlandet. Tidigare har den spridits av sig själv genom frö, men nu finns det förmodligen lite för mycket ogräs och oregano för att timjanen ska ha plats att gro. Vi får se hur det ser ut nästa år, i värsta fall får jag köpa några nya timjanplantor.

24 oktober 2003
Väder: Kyligt.
Det har redan blivit minusgrader och till och med snöat några flingor tidigare i veckan. Årets utomhussäsong är definitivt över. Nu får vi äta god mat och njuta av varma örtbad fram till våren när det är dags att börja påta i jorden (eller på balkongen) igen.

7 november 2003
Väder: Mulet, typiskt novemberväder. Inte speciellt kallt.
Jag märkte igår att gräslöken på balkongen verkar tro att det har blivit vår igen... Den har gjort ett par blomknoppar! Även körveln piggnade till efter att det blev plusgrader. Köldknäppen för några veckor sedan fick alla blad att vissna, men så fort det blev lite varmare började den skjuta nya blad. I övrigt är det egentligen dags för en sista röjning på balkongen innan vintern. Dillen och ringblommorna har inte återhämtat sig riktigt efter frostnätterna, och står mest och ser vissna ut.

1 december 2003
Väder: Mulet, några plusgrader.
Egentligen skulle det varit dags att städa på balkongen redan för några veckor sedan, men jag har varit upptagen under november och inte hunnit göra så mycket. (Den som vill veta vad jag pysslat med under november kan klicka här.) I övrigt är det juletider, och örtkryddorna trängs ut av kanel, kardemumma, ingefära, nejlikor och alla andra julkryddor...

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]