[----------------]

Nooras örtagård - Min örtdagbok

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

Trädgårdsblogg (extern länk)
2005
2004
2003

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Min örtdagbok 2004

Här är dagboksanteckningar från januari till och med juni 2004. Senare dagboksanteckningar hittar du här.

8 januari 2004
Väder: Mulet, ett par plusgrader.
Nytt år, ny dagbok. Det är snö och kallt ute, men det ska man inte låta sig luras av. Örtsäsongen har börjat! Till nyår köpte jag salvia, basilika och mynta för att ha som dekoration på maten. Det som blev kvar av örterna står nu i köksfönstret. De flesta av salviaskotten vissnade, förmodligen på grund av att det är lite dragigt i fönstret, men basilikan och myntan mår utmärkt. Med lite tur överlever de kanske ända till sommaren, och kan flytta ut på balkongen.
Nu när julen är över kan jag avslöja att jag i december gjorde små ört-tvålar som jag gav bort i julklapp till flera släktingar. Ikeas isformar i gummi var perfekta för att gjuta småtvålar. Tvålmassa och eteriska oljor köpte jag i hobbybutik. Rosmarintvålen blev tyvärr inte riktigt så bra som jag hade hoppats - bitarna av torkad rosmarin sticks i händerna när man tvättar sig med tvålen om man inte är försiktig... De andra två, lavendel och lime, verkar fungera bra. Lavendeltvålen är min personliga favorit.
De eteriska oljorna fick även ett annat användningsområde före jul. Av gamla ljusstumpar gjöt jag doftljus, som jag också gav bort i julklapp. Jag hittade dessutom en perfekt form att gjuta ljus i: strutformade champagneglas i plast, som man kan köpa i närmsta mataffär. Man sticker försiktigt ett hål i botten, trär igenom veken och sätter en knut på veken på utsidan av glaset ("under" glaset). Andra änden av veken knyter man fast i en bambupinne eller liknande så att veken hålls spännd mitt i glaset. Sedan är det bara att ställa glaset i den medföljande svarta plastfoten och hälla i ljusmassa! Vanliga blomfat i keramik fungerar dessutom utmärkt som fat till ljusen när man eldar dem.
Under det kommande året ska jag fortsätta att utöka den här webbplatsen med fler örter, recept och bilder. Jag har även börjat bygga på en ny "avdelning", som förmodligen kommer att publiceras inom kort...

2 februari 2004
Väder: Småmulet, kallt.
Idag har jag beställt fröer från Impecta (nyligen tillagt i länklistan). Bland annat beställde jag tre sorters chili och ett par eller tre basilikasorter. Det ska bli intressant att se om jag lyckas odla egen chili i köksfönstret eller på balkongen. Trots att det blir ytterligare en utspädning av begreppet "ört" kommer jag förmodligen att lägga till chili i örtlistan om jag lyckas med odlingen.
Jag köpte även ett par små böcker på rea. Den ena handlar om aromaterapi och den andra om homeopati. Aromaterapi verkar harmlöst och trevligt, men homeopati är jag mer skeptisk till. Jag köpte boken i alla fall eftersom man även bör veta vad det är man är skeptisk till. Det går inte att kritisera något man vet för lite om... Jag vill dock inte börja diskutera homeopatins för- eller nackdelar här i örtagården, eftersom det dessutom inte ens räknas som örtmedicin.

16 februari 2004
Väder: Lätta moln, kring nollgradigt.
Fröerna från Impecta har kommit. En del kan sås redan i februari, så nu är det dags att handla såjord.

24 februari 2004
Väder: Kraftigt snöfall på förmiddagen.
Idag har jag varit och handlat på bokrea. Skörden innehåller bland annat två böcker om örter, en bok om örtmedicin, en bok om likörer (bland annat örtlikörer) och en bok om odling i kruka. Recensioner kommer att dyka upp på litteratursidan inom kort!

5 mars 2004
Väder: Soligt och klart, ganska kallt.
Jag fick presentkort på blommor, fröer m.m. i födelsedagspresent, och har nu investerat en del av summan i nya "minidrivhus" samt ett par påsar med "jiffy-krukor", såna där runda torvpellets som man lägger i vatten så att de expanderar till små torvcylindrar som man kan så frö i. Jag har använt sådana förut, och jag tycker att dom är väldigt praktiska. Nu har jag sått flera sorters chili (fick även chilifrö i present), ett par sorters basilika och lite henna. Jag ska köpa fler jiffykrukor och så ännu mer så fort jag har lyckats bestämma mig för vad jag ska så...

13 mars 2004
Väder: Soligt, ett par plusgrader.
Det mesta av limebasilikan verkar ha grott, samt ett par av chiliplantorna. Det svåra är att bestämma sig för om man ska så några extra frön i de krukor som det inte har grott något i.

18 mars 2004
Väder: Soligt och några plusgrader.
Plötsligt verkar det som om det snart är vår. Det är hög tid att så fröer i kruka, och innan man vet ordet av kommer det vara dags att böra städa på balkongen och inventera förrådet av krukor och balkonglådor...
Chilin och limebasilikan gror fint. För ett par dagar sedan sådde jag fler fröer, bl.a. favoriterna kryddtagetes och ringblomma. Jag hittade även några påsar med gamla fröer som jag nu har sått. Jag har ingen aning om hur gamla förerna är, så det är svårt att veta vad de har för grobarhet.

21 mars 2004
Väder: Mulet, några plusgrader.
Här på bilden syns en del av årets sådd. De här kortare minidrivhusen är bra, jag kan ställa dem på tvären i fönstret och på så vis få plats med många fler plantor än med de långa drivhusen jag använt tidigare (de som syns i bilderna i förra årets dagbok).
Idag köpte jag en liten kruka rosmarin, en sådan som man köper i grönsaksdisken. Nu ska jag försöka komma ihåg att vattna den ofta, så kanske den klarar sig bättre än mina tidigare försök att få rosmarin att trivas i köksfönstret. Dessutom toppade jag den rejält. Grönsaksgrytan vi åt till middag fick ordentlig rosmarinsmak.
Jag har märk att det drar en del i köksfönstret. Det kanske är en anledning till att vissa örter inte riktigt vill klara sig där?

22 mars 2004
Väder: Mulet, ett par plusgrader.
"Nooras Örtagård" har varit "öppen" i över ett år nu. Jag tittade idag på lite statistik över besöken under förra året och under detta år.
Populäraste örten verkar vara salvia, tätt följd av timjan, mynta, oregano och basilika. Bland recepten ligger örtte, rostbiff och mackor på topplistan. "Bubblare" i år är de relativt sent tillagda recepten på pizza, örtdip och lavendeldrömmar.
Förra året var besökarna mest intresserade av att läsa om örtmedicin, odling på balkong, recept/matlagning och länkar. Hittills i år har odling på balkong och odling i allmänhet varit populärt. Jag hoppas att den nya sidan om hur man förgror plantor kan vara till hjälp för alla odlingsintresserade.

2 april 2004
Väder: Soligt.
Det har blivit dags att ta av locket på två av mina minidrivhus. Det är lite tråkigt att kryddtagetesen inte verkar vilja gro. Jag har aldrig haft problem med dem tidigare, men nu gror varken de gamla köpta fröerna eller de jag plockade från förra årets blommor. Det kanske är dags att köpa nya fröer, men nu börjar det bli lite sent att så nytt.

5 april 2004
Väder: Soligt.
Jag märkte i lördags att rötterna på en del plantor börjat tränga ut genom nätet i torvbriketterna och bestämde mig för att plantera om dem i större krukor. Dessutom sådde jag några rosenbönor. De är kanske inte riktigt örter, men blommorna är ätbara i alla fall, liksom bönorna om man kokar dem. Framför allt hoppas jag att de blir dekorativa.

19 april 2004
Väder: Soligt.
Det växer så att det knakar i köksfönstret. Rosenbönorna är redan en halv meter höga! Även chilin och det andra som jag planterade om för ett par veckor sedan har vuxit ordentligt. Tyvärr har jag inte haft tid att fotografera eller lägga upp foton här.
Säsongen för färska örter är i full gång nu. Årets mejramkruka ser redan mycket finare ut än den på "månadens ört"-fotot, limebasilikan jag sådde för en månad sedan går nu att använda, en nyinköpt rosmarinplanta ska toppas flitigt och får därmed krydda nästan all mat (den förra rosmarinplantan dog, förmodligen av drag i fönstret)... Dessutom har gräslöken på balkongen börjat spira på allvar!
Nu är det även säsong för färsk vitlök i mataffärerna! Missa inte denna delikatess om du hittar den. Jag köpte två stycken i lördags och har redan använt den ena. Skalade små klyftor fick vara med i grönsaksfräset till pastan och i såsen till köttbiten. Det är även gott att fräsa några klyftor med skal direkt i stekpannan. Sedan är det bara att ta av skalet och smaska i sig klyftan som blivit mjuk och mild i smaken.

5 maj 2004
Väder: Soligt och varmt.
Igår planterade jag om chiliplantorna och flera av örterna. Nu väntar jag bara på att risken för nattfrost ska gå över så att jag kan flytta ut flera av örterna till balkongen. Köksbordet och köksfönstret är fullbelamrade med växter...

24 maj 2004
Väder: Regnigt och kyligt.
Jag har ställt ut flera av örterna på balkongen nu. Tyvärr har det varit lite kyligt på nätterna så att en del av örterna har fått lite frostskador.
En av chiliplantorna (jalapeno) har börjat blomma. Den står inne på fönsterbrädan, så den kan kanske behöva hjälp med pollineringen. Jag får ta och läsa på lite om skötsel av chiliplantor, tror jag.

1 juni 2004
Väder: Soligt och ganska varmt.
Örterna jag ställde på balkongen frös lite om bladen och en del av dem fick komma in igen. Nu verkar det ha blivit varmare igen, och jag har flyttat ut örterna igen.
Igår upptäckte jag spinnkvalster i chiliplantorna. Jag har aldrig lyckats rädda krukväxter som fått spinnkvalster, men den här gången hoppas jag på att jag ska klara det. Jag duschade alla plantor med vatten och med såpvatten, torkade av fönsterbrädan och flyttade undan ampelliljan som jag misstänker kan vara källan till kvalstren. Jag har läst att spinnkvalster inte gillar fukt, så regelbunden duschning är nästa steg. Jag ska även se om jag kan få tag på så kallad såpsprit, som sägs fungera.

3 juni 2004
Väder: Soligt och varmt.
Jag hittade såpsprit på apoteket och har nu sprayat chiliplantorna med en blandning av 2 msk såpsprit och en liter vatten. Det ser ut att ha hjälpt, jag får se hur det ser ut om ett par dagar.
Det är intressant hur olika de olika chilisorterna växer. Habanero gör ganska låga och kompakta plantor (faktiskt ganska dekorativa!) medan thai-chilin skjuter i höjden och är dubbelt så hög. Den första som börjat blomma är jalapenon. De första frukterna har redan börjat bildas. De andra sorterna ser ut att precis ha börjat göra knoppar. Vi får se hur knopparna tålde såpspriten. Det finns risk för att de första blommorna inte riktigt blir av, men det är väl bättre att förlora några knoppar än att förlora hela plantan!

9 juni 2004
Väder: Soligt och ganska varmt.
Jag har varit sjuk i några dagar och inte hunnit titta till växterna. Egentligen borde jag kanske ha besprutat chiliplantorna med en andra omgång såpsprit redan för ett par dagar sedan, för idag upptäckte jag att det kommit lite spinn på en av plantorna. Därmed fick dom sin andra omgång såpsprit idag.
Vi gjorde även en liten sväng till en plantskola och köpte plantor till balkongen. Jag tror inte att jag kommer att flytta ut chilin till balkongen, så jag behöver inte spara utrymme för dem längre. I stället köpte jag lite blommande eller på annat sätt dekorativa örter:
Tusensköna (blomman är faktiskt ätlig!)
Brokbladig oregano
Praktveronika, Veronica austriaca (en släkting till den gamla medicinalväxten Ärenpris - Veronica officinalis)
Muskatellsalvia, Salvia sclarea 'Turkestanica' (enligt etiketten har den vita blommor till skillnad från den vanliga som har rosa-lila blommor) (syns även i bilden intill)
Mobles-mynta, Mentha villosa (syns även i bilden intill)
Vitbrokig äppelmynta, Mentha suaveolens 'Variegata'
Citrontimjan, Thymus citriodorus, en variant som är c:a 15 cm hög

10 juni 2004
Väder: Regn.
I morse gjorde jag te på färska örter från balkongen. Jag blandade äppelmynta, citrontimjan och limebasilika. Det blev väldigt gott, ganska smakrikt och friskt och fruktigt i smaken.

29 juni 2004
Väder: Sol.
Förra veckan var vi i Skåne på semester. Bland annat tittade till mitt örtland, som var ganska övervuxet med gräs. Det tog ett par dagar att "gräva fram" alla örter, men det var värt besväret då resultatet blev mycket bra. Eventuellt kommer jag att senare skriva en utförligare rapport, och då bl.a. ta upp den örtagård och den plantskola vi besökte...
Örterna på balkongen har klarat sig utmärkt eftersom det har regnat några gånger.
Mina chiliplantor var under tiden på "internat" i ett växthus hos mina föräldrar. Frukterna på jalapenon växer så att det knakar, och habaneron blommar för fullt. Dock hittade jag åter igen lite spinnkvalster i ett par av plantorna bara ett par dagar efter att jag tagit hem dem igen, så det var bara att ta fram insektsmedlet igen.

7 juli 2004
Väder: Soligt, en del moln, ganska varmt när solen är framme.
När man är borta en vecka ser man extra tydligt hur fort allting växer och utvecklas. Vi kom hem igår kväll efter ytterligare en vecka borta hemifrån. Chilin hade klarat sig bra i köksfönstret. Den ena habaneroplantan har börjat göra frukter i högt tempo. Även anchon har två frukter på väg. Örterna på balkongen frodas eftersom det har regnat en hel del. Muskatellsalvian blommar fint. Jag ska se till att få upp bilder av den snart!

15 juli 2004
Väder: Soligt men lite kyligt.
Här intill är en bild jag tog på muskatellsalvian för en vecka sedan. Blomman har vuxit ytterligare sedan dess, men jag har inte hunnit ta någon ny bild. Doften är mycket speciell, fruktig men samtidigt "mörk" med en ton av mysk. En väninna tyckte att det påminnde om tomat. Bredvid muskatellsalvian (i samma kruka) växer mobles-myntan. Även den har skjutit i höjden och kommer snart att blomma.
Jag flyttade ut mina två habanero-plantor på balkongen för att se om det kan hjälpa dem att sätta fler frukter. Vi får se om någon vecka om det gör någon skillnad.

21 juli 2004
Väder: Mulet och en del regnstänk.
I lördags besökte vi Bergianska trädgården. Den här tiden på sommaren blommar det för fullt, speciellt bland kryddväxterna. På bilden intill syns bland annat timjan och isop. Nu har jag många nya fotografier som ska in i fotogallerierna så snart som möjligt.

22 juli 2004
Väder: Soligt trots prognoser om regn...
Den större delen av årets skörd ligger nu på tork. Det här varma vädret är perfekt för att torka örter. I år blev det mycket mynta, citronmeliss, salvia, lavendel och oregano från mina föräldrars trädgård. Min mamma klipte lavendeln kraftigt i våras, vilket har gett effekt - den blommar större och finare än någonsin förut. Det är riktigt vackert att se på, och det kändes nästan synd att plocka av blommorna...
Spinnkvalstren i chilin är envisa. De återkommer hela tiden trots att jag gav dem en omgång Provado Plus för en vecka sedan. Nu står plantorna på balkongen och jag sprayar dem med vatten eller såpsprit nästan varje dag för att hålla spinnkvalstren i schack. Jag ska nog inte försöka övervintra plantorna eftersom de har så envisa spinn. Det är nog bättre att slänga dem och så nya nästa år efter en rejäl sanering.
Jalapenon har för övrigt börjat mogna nu. För varje soldag blir de tydligt rödare.

27 juli 2004
Väder: Sol, en del moln.
En av jalapenofrukterna har nu blivit helt klarröd. Färgen ser nästan absurd ut bland de i övrigt bruna och gröna frukterna. Det riktigt lyser om den lilla julröda frukten.
Jag brukar spara tomma glasburkar från strössel och köpta kryddor, och samlingen började bli ansenlig. Nu har jag tagit bort etiketterna från dem och igår målade jag dem med transparenta glasfärger. På det viset får jag roliga kryddburkar som förhoppningsvis skyddar kryddorna från en del ljus. De mest spännande färgerna fick jag genom att blanda transparent färg med en aning guldfärg till en glittrig transparent färg. Nu ska burkarna torka i tre dagar och sedan härdas i ugnen för att bli diskmaskinståliga.

4 augusti 2004
Väder: Sol och varmt, hög luftfuktighet.
Jag har möblerat om bland filerna i Nooras Örtagård. Det borde inte synas utåt så mycket förutom att menyn är lite omgjord. Om någon råkade titta precis när jag höll på att flytta filer kan det förstås ha sett konstigt ut... Nu hoppas jag att det inte finns för många länkar till de sidor jag har flyttat på.

12 augusti 2004
Väder: Varmt, lite molningt.
De senaste dagarnas värmeböja har gett effekt på balkongen. Flera habanero-frukter har nu mognat till en vacker orange färg och jalapeñon fortsätter att mogna i raskt tempo. Dock börjar nätterna bli svala, så snart får jag nog hitta något fönster att ställa chilin i.
Alla andra plantor på balkongen behöver vatten minst en gång om dagen. Om värmen fortsätter får jag nog slänga en del av plantorna snart. De börjar redan se lite ledsna ut av att ha haft brist på vatten för många gånger.

18 augusti 2004
Väder: Mulet, ganska varmt.
Vi har nu provsmakat habaneron. Vi lagade en tomatsås av två burkar krossade tomater (där vattnet silats av), en morot, en liten habanero, salt och nån örtkrydda. Vi åt det till tacos med jalapeñokryddad köttfärssås. Habaneron är stark, men den har faktiskt en distinkt och speciell smak som skiljer sig från t.ex. jalapeño.
Jag har slängt en av jalapeñoplantorna nu, efter att ha förbrukat de sista frukterna. Den hade fortfarande en del spinnkvalster och såg lite ledsen ut efter tidigare angrepp, så även om den såg ut att vilja blomma igen verkar det inte vara värt besväret att försöka övervintra den.

25 augusti 2004
Väder: Kyligt, lite mulet.
Vädret gjorde en helomvändning i början av veckan. Dagstemperaturerna har legat kring 17 grader och på nätterna har det varit så kallt som fem grader. Jag tror att chilin behöver flyttas in snart, eftersom den inte tål frost. Man förväntar sig inte riktigt frostnätter i augusti, men om temperaturen på natten fortsätter att sjunka kommer frosten snart. Jag undrar hur mycket växthuseffekten är skylldig till det minst sagt otrevliga vädret vi har haft i år. Den ger ju inte bara upphov till varmare väder, utan även till mer oberäkneligt klimat.

4 oktober 2004
Väder: Kyligt, disigt.
Chilin fortsätter att mogna i fönstret. Den största skörden kommer från habaneron. Igår lagade vi habanerosås enligt recept från www.ortagarden.com. Den är stark men god. Vi får se hur länge den håller, för den lär räcka ett bra tag... Av de andra chilisorterna tycker jag att jalapeñon har varit trevligast. Jag gillar dess smak och den har en ganska lagom styrka. Anchon och cascabellen var milda och jag lyckades inte hitta någon specifik smak i dem. Jag slängde anchoplantan efter att jag skördade de två frukterna den hade. Den var för stor för att övervintras och led fortfarande av spinnkvalster.
I övrigt händer det inte så mycket så här års. Jag såg att mynta och oregano fortfarande blommar hos mina föräldrar. Plantorna på balkongen börjar gå över i viloläge och behöver inte vattnas speciellt ofta. Jag har flyttat in rosmarinen och doftpelargonerna för att de inte ska frysa om det kommer frost.

15 november 2004
Väder: Mulet, milt.
Oktober blev en hektisk månad. Jag hann i alla fall skörda resten av habaneron och en hel näve thai-chili. Jag torkade både habanero och thai-chili på en plåt i ugnen. Det gich mycket bra. Jag rensade bort fröerna från habaneron och klöv dem i fjärdedelar innan jag torkade dem. Thai-chilin klöv jag på mitten och lät fröerna sitta kvar. Jag hade ugnen på lägsta möjliga temperatur (ungefär 50 grader) och lät ugnsluckan stå lite på glänt. Jag vet inte exakt hur lång tid det behövs som minst för att chilin ska torka, men efter några timmar var de i alla fall så torra att de gick att bryta sönder.
November går som vanligt åt till att skriva bok, och som vanligt har jag glömt ta hand om balkongväxterna innan frosten kom. Jag måste ta tag i det i helgen, innan jorden i krukorna fryser.

20 december 2004
Väder: Klart och kallt.
Idag fick jag frökatalogen för 2005 från Impecta. Jag blir genast sugen på många av deras spännande basilikasorter... Jag ska dock vänta tills Örtagården (www.ortagarden.com) publicerar den utlovade listan med chilinyheter för 2005, så att jag ser hur mycket annat än chili jag ens kommer att få plats med... Det är i alla fall härligt att så här mitt i vintern bläddra i en frökatalog med vackra bilder och drömma om sommarens odlingar.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]