[----------------]

Nooras örtagård - Odling av örter

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

Förgro plantor
Odling på friland
Odling på balkong
Vilda örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Odling på balkong

De flesta örter går utmärkt att odla i kruka på balkongen. Det som skiljer odling på balkongen från odling på friland är framförallt att man måste vattna och gödsla mer, eftersom örterna sätts i kruka. Det kan även vara svårare att få växterna att övervintra på balkongen om man inte har inglasad balkong.

Den växt som är lättast att odla på balkongen är förmodligen gräslök. Den klarar vintrarna utan problem och kan till och med blomma på balkongen. Den har inga problem med vinterkyla och är bland de första fleråriga örterna som börjar grönska på våren. Bilden här intill är tagen på min balkong vid påsken 2003. Plastlådan var tänkt som en tillfällig lösning året innan, men visade sig fungera bra som kruka till gräslöken.

Nästan lika bra har det gått med persilja och mynta. Båda klarar vintern utan problem, däremot är mynta känsligt för torka och drar gärna till sig bladlöss. Känsligare växter som timjan och salvia klarar sig bra på en inglasad balkong, men tål inte alltid vinterkylan på en vanlig balkong. Planterar man dem i kruka kan det dock gå att flytta in dem över vintern.

Så och plantera

Plantor till balkongen skaffar man på samma sätt som till trädgården - antingen drar man upp egna plantor från frö eller köper färdiga plantor. Många örter ska förgros innomhus tidigt på våren för att sedan planteras ut när det blivit frostfritt. Läs mer om hur man förgror plantor under rubriken förgro plantor. Har man inglasad balkong i öst- väst- eller söderläge kan man förgro på balkongen om temperaturen på balkongen inte går under noll.

Föredrar man att köpa färdiga plantor bör man göra det i maj när det är dags att sätta ut plantorna på balkongen. Plantor från plantskola är stadiga och redan anpassade för utomhusklimatet. Man kan även köpa örter i kruka i grönsaksdisken i snabbköpet. Dessa är inte avsedda för plantering, men går faktiskt utmärkt att plantera om i en större kruka och sätta ut på balkongen. Toppa dem rejält i börja, då rötterna ofta är skadade och för svaga för att försörja hela den snabbt uppdragna plantan. Dessutom blir örterna buskigare när de toppas.

I maj sätts plantorna i rymliga krukor eller balkonglådor och flyttas ut på balkongen. Se till att det finns hål i krukans eller lådans botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Lägg gärna ett par centimeter leca-kulor i botten av krukan. Den första tiden kan man ta in plantorna över natten, så att de får tid att vänja sig vid det nya klimatet. Man kan även behöva stödja upp dem i början, speciellt om det blåser mycket på balkongen.

Sköt om och skörda

Alla balkongväxter behöver vattnas mer än växter i trädgården, och behöver även gödslas oftare. De första veckorna när jorden i krukorna är ny behövs ingen gödsling, men därefter bör växterna gödslas regelbundet. Man måste även se upp med löss och andra skadedjur som lätt får fäste på balkongen. Titta till dina örter varje dag, så märker du skadedjursangreppen direkt och kan ta bort skadeinsekterna och alla angripna växtdelar. Tänk på att man inte ska använda insektsgifter på örter som sedan ska ätas.

balkong_juni_1.jpg
På bilden syns mejram, lavendel, salvia, oregano och timjan som trivs bra i krukor på balkongen.

Sedan är det bara att njuta av grönskan och dofterna. Toppa gärna örterna så att de förgrenar sig. Basilikan är extra viktig att toppa när den börjar göra blomknoppar, eftersom den kommer att vissna efter att den har blommat. Toppar man den varje gång blomknopparna visar sig kan den klara sig långt in på hösten. När man tycker att den har gjort sitt kan man låta den blomma, då den har trevliga och väldoftande blommor. Speciellt är den rödbladiga basilikans små rosa blommor sevärda.

Glöm inte att använda örterna också. Toppa örterna och läg topparna i grytan. Nyp av strån och blad och lägg dem på smörgåsen. Örter på balkongen är till för att användas färska. När hösten kommer kan man plocka det som är kvar av ettåringar såsom dill och basilika och använda, torka eller frysa in (läs mer om detta på sidan om hantering och förvaring). Fleråriga växter kan flyttas in, men skadas lätt av övergången till det torra och varma inomhusklimatet. Örter gillar inte bristen på ljus i kombination med den torra värmen, och kan lätt börja torka och dö. Bäst är att försöka övervintra dem på en sval och ljus plats.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]