[----------------]

Nooras örtagård - Odling av örter

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

Förgro plantor
Odling på friland
Odling på balkong
Vilda örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Att få tag på färska örter

Många örter, såsom basilika, är allra bäst när de är färska. Även torkade örter bör användas inom något år eller två, eftersom de tappar både smak och effekt när de förvaras länge. Därför vill man gärna plocka örterna själv, så att man vet att de inte är för gamla. Dessutom är det ju roligastt att odla och plocka örterna själv!

Många örter kan sås från frö. För att ge plantorna ett litet försprång kan man förgro dem inomhus. Det är inte alls svårt, men för en nybörjare kan överflödet av produkter vara förvirrande. Nybörjarhjälp till val av krukor, jord och andra tillbehör samt en liten beskrivning av hur man gör finns under rubriken förgro plantor.

När man väl har plantor ska de förstås planteras någonstans. Under rubriken odling på friland kan du läsa om odling av örter på friland, t.ex. i trädgården. Den som inte har en egen markplätt att odla på kan odla örter i kruka på balkongen eller i fönstret. Läs mer om det under rubriken Odling på balkong.

En del örter växer vilda i Sverige och kan plockas helt gratis i skogar och på ängar. Under rubriken vilda örter kan du hitta information om hur man hittar och samlar in vilt växande örter.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]