[----------------]

Nooras örtagård - Odling av örter

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

Förgro plantor
Odling på friland
Odling på balkong
Vilda örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Att förgro och driva upp plantor

Många örter kan eller ska förgros inomhus innan de planteras ut på friland eller i kruka. Sådden brukar då ske i februari-april. Läs odlingsanvisningarna för örten för att få reda på om den ska förgros.

Såtiden beror dels på hur lång tid det tar för plantan att gro och växa till lagom storlek för utplantering och dels på vilken miljö du kan ge plantorna när de har grott. Om plantorna drivs upp i ett fönster i rumstemperatur och utan extraljus ska de inte sås för tidigt, eftersom de då lätt blir rangliga. Först i andra halvan av april är ljuset tillräckligt i ett söderfönster.Har du ett svalt rum med lysrörsljus för plantorna eller t.o.m. ett växthus dit du kan flytta plantorna när det blir tillräckligt varmt kan du börja sådden tidigare, för vissa sorter t.o.m. i januar eller februari.

Kärl för sådd

Det finns flera sorters kärl att förgro plantor i. Valet av kärl beror på ekonomi och preferens. Som en liten hjälp följer här en jämförelse av olika sorters kärl.

Såbrätten
Som såbrätten kan man använda valfria vattentäta lådor och fat med minst 5 cm höga kanter. I ett såbrätte sår man fröerna på rad, och när de har grott och plantorna har fått ett par karaktärsblad skolar man om dem i större krukor (se t.ex. köpta eller hemmagjorda planteringskrukor i plast nedan).
Fördelar:
+ Ganska billigt
+ Mycket sådd på liten yta
+ Går att återanvända
Nackdelar:
- Man sår lätt mer än man behöver och får platsbrist när man skolat om
- Plantorna måste omskolas vid "rätt" tidpunkt
- Mycket pyssel vid omskolningen

Köpta planteringskrukor i plast
Små planteringskrukor i plast kan köpas i trädgårdshandeln, på stormarknader m.m. De fylls med såjord eller några cm vanlig jord toppat med ett par cm såjord och ställs på t.ex. brickor eller i minidrivhus i fönstret.
Fördelar:
+ Ganska billiga
+ Går att återanvända (om de diskas)
+ Om man inte sår för många fröer i varje kruka behöver plantorna inte skolas om så tidigt
Nackdelar:
- Tar plats på en gång
- En del pyssel vid omplantering

Hemmagjorda planteringskrukor i plast
Det här är det klart billigaste alternativet. Samla små urdiskade plastburkar, t.ex. dessertburkar och creme fraicheburkar och gör hål i botten. Burkarna fylls med såjord eller vanlig jord toppat med ett par cm såjord och ställs på t.ex. brickor eller i minidrivhus i fönstret. Däremot vill man kanske inte spara och återanvända sina gamla burkar, det går ju lika bra att samla nya till nästa säsong.
Fördelar:
+ Mycket billiga
+ Om man inte sår för många fröer i varje kruka behöver plantorna inte skolas om så tidigt
Nackdelar:
- Tar mer plats eftersom kärlen är olika stora och inte fyrkantiga
- En del pyssel vid omplantering

Torvkrukor
Planteringskrukor av torv som fylls med vanlig såjord finns att köpa i trädgårdsbutiker och på stormarknader. Torvkrukorna ställs på brickor eller i minidrivhus i fönstret. När plantan ska planteras ut på friland eller i större kruka låter man torvkrukan sitta kvar.
Fördelar:
+ Mycket lätta att plantera om förutsatt att man bara sår en "lagom" mängd fröer i varje kruka (ett frö av stora plantor eller flera fröer av tuvbildande sorter som gräslök)
Nackdelar:
- Kostar mer än plastkrukor
- Används bara en gång

Torvbriketter för sådd
Små runda torvbriketter (eller s.k. "Jiffy-pellets") säljs i trädgårdsbutiker och på stormarknader. När man köper briketterna är de torkade och komprimerade. Briketten läggs i vatten och expanderar då på höjden till en liten "kruka" med torvjord, där man sår fröet. De små "krukorna" ställs på brickor eller i minidrivhus i fönstret. När plantan ska planteras om planterar man helt enkelt hela "krukan".
Fördelar:
+ Ingen omskolning och mycket lätta att plantera om, förutsatt att man sår rätt mängd fröer i varje brikett så att de inte behöver delas
+ Inget stök med såjord osv vid sådden
Nackdelar:
- Kostar mer än plastkrukor
- Används bara en gång

Jord

Förutom krukor behöver man jord (om man inte använder torvbriketter). Fröer ska alltid sås i såjord om inget annat anges på fröpåsen. Såjorden innehåller mindre näring än vanlig blomjord, vilket minskar risken för att fröerna ska börja mögla.

När plantan fått ett par karaktärsblad ("riktiga" blad, inte bara hjärtbladen som är de två första bladen som visar sig när fröet gror) behöver de snart näring. Då skolar man om (planterar om) plantorna i blomjord eller planteringsjord.

Sår man någorlunda glest i krukor kan man hälla några cm blomjord eller planteringsjord i botten av såkärlet och toppa med ett par cm såjord. Då behöver man inte skola om plantorna så tidigt, eftersom de får näring så fort rötterna når ner till den "riktiga" jorden.

Till blomjorden eller planteringsjorden kan man tillsätta lite perlit (c:a en del perlit till fem-sex delar jord), som är ett luftigt vulkaniskt material och säljs i plantskolor och trädgårdsbutiker. Perliten håller jorden luftig och hjälper till att behålla fukten. Perlit kan ses som "överkurs" för den som drar upp många plantor.

Sådderna kan täckas med ett tunt lager vermiculite, som är ett annat vulkaniskt material. Vermiculite minskar vattnets avdunstning från jordytan och hjälper på det viset sådden att hålla sig fuktig. Även vermiculite kan ses som "överkurs".

Underlag och Drivhus

Oavsett vilken sorts krukor man sår i ska de ställas på fat eller brickor, så att överflödigt vatten inte rinner ner på golvet. Krukorna kan även täckas med ett genomskinligt lock, som dels håller kvar vattnet och dels höjer temperaturen. Det enkla alternativet är att trä en plastpåse över krukan. Glöm inte att klippa ett par lufthål i plastpåsen. Om plastpåsen får stora fuktdroppar på insidan ska du ta av den en stund och låta sådden vädras, och göra större hål i påsen.

Ett alternativ som kräver en liten investering är minidrivhus. Dessa finns i olika prisklasser. De billigaste är i plast och fungerar precis lika bra som drivhus i glas. Jag har kommit fram till att det är bättre med flera små drivhus än med ett stort, eftersom plantorna gror olika fort och vissa plantor kan "växa ur" drivhuset innan de andra plantorna ens har grott. Vissa minidrivhus säljs med medföljande plastkrukor, vilket kan vara ett prisvärt alternativ. Minidrivhusen kan återanvändas och håller i flera år. Glöm bara inte att diska både drivhus och krukor innan de återanvänds, eftersom gamla jordrester kan inehålla skadedjur, mögelsvampar och annat som man vill slippa.

Belysning

Alla plantor behöver ljus. Den enklaste och billigaste belysningen är solljus, som du får gratis i fönstret. Tidigt på året är dock solljuset för svagt, och plantorna blir lätt långa och rangliga när de desperat söker efter mer ljus.

Vill man starta sådderna tidigt, eller har fler än vad som får plats i fönstret är extralampor en bra investering. Det som gäller för extrabelysningen är att den inte får bli varm, eftersom värmen dels gör att plantorna vill ha ännu mer ljus och dels kan ge brännskador på plantorna om de nuddar lampan. Lysrör, kompaktlysrör (i t.ex. skrivbordslampor) och lågenergilampor ger mycket ljus och lite värme, och drar dessutom mindre el än vanliga glödlampor med samma ljusstyrka. Man behöver inte investera i dyra "växtlampor", vanliga lysrör duger alldeles utmärkt. Armaturen för lampan ska helst vara sådan att den riktar ljuset mot plantorna. Lampan ska hängas tätt ovanför plantorna, kanske 20 cm ovanför dem.

Bevattning

För bevattning av sådden och plantorna kan det vara bra att ha en blomspruta med vanligt vatten. Vattnar man sådden med vattenkanna finns det risk att vattnet rör runt i jorden och flyttar runt på fröerna. En vanlig sportdrycksflaska kan också vara bekväm att vattna med.

För den som har många plantor kan en bevattningsmatta (även kallad kapillärmatta) vara en bra investering. Bevattningsmattan blöts och läggs på ett vattentåligt underlag, en kant av mattan doppas ner i ett kärl med vatten och sedan ställer man krukorna med plantor på mattan. Plantorna suger upp vatten från mattan, som i sin tur suger upp vatten från kärlet. Man vattnar genom att fylla på kärlet med några dagars mellanrum. Med en bevattningsmatta slipper man passa plantorna varje dag. Bevattningsmattor finns att köpa i trädgårdsbutikerna.

Sådd och skötsel av småplantor

Börja med att diska de kärl du ska så i samt minidrivhus eller fat, om något av dessa är återanvända från tidigare säsonger. Sedan är det bara att fylla på såjord i krukorna eller odlingsbärttena (eller lägga torvbriketterna i vatten), eller att först fylla med ett par-tre cm vanlig jord och sedan ett par cm såjord.

Sår du i odlingsbrätte kan örterna sås i glesa rader. Vid sådd i krukor är det bekvämast att inte så för många i varje kruka, eftersom det underlättar omskolningen. Örter som blir stora och buskiga sås enklast med 1-3 fröer i varje kruka. Tätväxande örter som t.ex. gräslök kan sås med upp till tio fröer per liten kruka, eller fler om krukan är stor. Sådjup anges på fröpåsen. Täck fröerna med jord enligt anvisningarna på fröpåsen, om det står "ytligt" ska fröerna inte täckas alls. Som tumregel gäller att ju större frö desto djupare ska de sås. Har du vermiculite kan du täcka "ytliga" fröer med det i stället, eller täcka sådden med vermiculite efter att fröerna såtts på rätt djup.

Vattna sådden noga, men var försiktig så att inte fröerna sköljs bort. Använd gärna en blomspruta. Trä på plastpåsar som beskrivet ovan, eller ställ krukorna i minidrivhus. Ställ sådden på ett varmt och ljust ställe om inget annat anges i odlingsanvisningarna. Många fröer gillar undervärme, som t.ex. på ett fönsterbräde med ett element under.

En del fröer är mörkgroende och måste täckas noga med jord. De behöver inte heller stå ljust innan de grott, men så fort de har grott ska de fram i ljuset. Om fröerna är mörkgroende brukar det anges på fröpåsen.

Enstaka örtfröer behöver en kylperiod för att gro. Då ställer man sådden i kylskåpet i c:a 6 veckor. Sedan tar man fram den och fortsätter sköta som beskrivet nedan. Även detta brukar anges på fröpåsen.

Jorden ska hållas jämnt fuktig men inte dränkt. Titta gärna till sådden varje dag och se till att den inte börjar mögla eller torka. Grotiden varierar mellan olika växter. När fröerna grott är det viktigt att plantorna får mycket ljus så att de inte skjuter iväg på höjden. De får heller inte torka eller bli för varma. När plantorna börjat få flera blad kommer de att förbruka mer vatten, så var beredd att vattna ofta.

Småplantor ska inte gödslas. Näring behöver inte tillsättas innan plantorna blivit omskolade (omplanterade) i större krukor eller på friland. Plantorna ska omskolas senast när rötterna börjar växa ut genom hålet i botten av krukan.

Vid omskolning av småplantor från såbrätte till krukor tar man försiktigt upp plantorna t.ex. med hjälp av en glasspinne och sätter dem i krukor med blomjord eller planteringsjord. Om rötterna är för långa för att få plats i en kruka ska de gärna klippas till lagom längd med en sax. Detta kan kännas grymt, men det främjar rotbildningen och får rötterna att grena sig. Plantorna tycker faktiskt bättre om denna behandling än att få rötterna i en snurr i botten av krukan!

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]