[----------------]

Nooras örtagård - Recept

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Örtbröd

Att baka eget bröd är lättare än många tror. Dessutom kan man då krydda brödet efter egen smak!

Ingredienser
1 jäst (50 g)
2-3 matskedar olja eller flytande margarin, eller 25 g bakmargarin
1/2 liter vätska, t.ex. vatten eller mjölk
en gnutta salt (upp till en halv tesked)
en tesked socker eller sirap
örter (se förslag nedan)
mjöl, gärna en blandning av vetemjöl och andra sorter som t.ex. rågsikt eller grahamsmjöl
för ett godare och nyttigare bröd med mer struktur kan du även tillsätta något fiberrikt, t.ex. kruskakli eller havregryn

Kryddförslag

- 1/2 tesked torkad oregano och timjan

- 1 tesked kumminfrö och 1 tesked spiskumminfrö

- En nypa torkad rosmarin och en pressad klyfta vitlök (kan ersättas med en gnutta vitlökspulver)

Blanda vätskan och fettet i en kastrull och värm till 37 grader. Smula jästen i en stor bunke. Häll hälften av vätskan i bunken och rör om tills jästen har lösts upp. Häll över resten av vätskan och blanda ordentligt. Tillsätt salt, socker eller sirap samt kryddor. Tillsätt eventuellt en halv deciliter kli eller havregryn och rör om ordentligt. Tillsätt därefter mjölet en deciliter i taget under kraftig omrörning tills degen börjar släppa från bunken. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Lägg därefter tillbaka den in bunken och täck med bakduk. Låt jäsa i c:a 20 minuter.

När degen jäst häller du åter igen ut den på mjölat bakbord och knådar ordentligt. Forma degen till bullar (c:a 24 st) eller smala längder som du lägger på plåtar (smorda eller täckta med bakplåtspapper). Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare c:a 20 minuter. Nu kan du även sätta på ugnen på 225 grader.

När bröden har jäst och ugnen blivit varm gräddar du bröde in mitten av ugnen c:a 8 minuter eller tills de fått lite färg. Vänd på bröden och kontrollera att de fått färg på undersidan. Låt bröden svalna under bakduk.

Tips!
När du vill baka en större mängd bröd till t.ex. en fest kan du baka ut bröden i 6 cm tjocka längder som du lägger två och två på plåtarna. När längderna jäst snittar du dem på snedden med c:a 4 cm mellanrum. Sära inte på bitarna utan låt dem "gräddas ihop". På det viset får du bitar som sitter ihop (vilket gör att de inte torkar lika lätt) men som är lätta att bryta isär. Jag brukar bara bryta längderna på ett par ställen så att de går ner i brödkorgen och låta gästerna bryta av bitar själva.

Tips 2!
Det är mycket lätt och smidigt att baka bröd i en köksassistent. Då behöver du inte lyfta ut degen när den ska knådas, eftersom köksassistenten sköter knådandet. En normal köksassistent rymmer upp till en dubbel sats bröd.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]