Nooras örtagård - Recept |
|
|
ÖrtbrödAtt baka eget bröd är lättare än många tror. Dessutom kan man då krydda brödet efter egen smak!
Ingredienser
Kryddförslag
- 1/2 tesked torkad
oregano och
timjan - 1 tesked kumminfrö och 1 tesked spiskumminfrö - En nypa torkad rosmarin och en pressad klyfta vitlök (kan ersättas med en gnutta vitlökspulver) Blanda vätskan och fettet i en kastrull och värm till 37 grader. Smula jästen i en stor bunke. Häll hälften av vätskan i bunken och rör om tills jästen har lösts upp. Häll över resten av vätskan och blanda ordentligt. Tillsätt salt, socker eller sirap samt kryddor. Tillsätt eventuellt en halv deciliter kli eller havregryn och rör om ordentligt. Tillsätt därefter mjölet en deciliter i taget under kraftig omrörning tills degen börjar släppa från bunken. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Lägg därefter tillbaka den in bunken och täck med bakduk. Låt jäsa i c:a 20 minuter. När degen jäst häller du åter igen ut den på mjölat bakbord och knådar ordentligt. Forma degen till bullar (c:a 24 st) eller smala längder som du lägger på plåtar (smorda eller täckta med bakplåtspapper). Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare c:a 20 minuter. Nu kan du även sätta på ugnen på 225 grader. När bröden har jäst och ugnen blivit varm gräddar du bröde in mitten av ugnen c:a 8 minuter eller tills de fått lite färg. Vänd på bröden och kontrollera att de fått färg på undersidan. Låt bröden svalna under bakduk.
Tips!
Tips 2! |
|