[----------------]

Nooras örtagård - Recept

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Chilitryffel

Chili är en utmärkt krydda i chokladtryfflar. Styrkan och aromen kan variera beorende på chilisort. Själv använde jag Jalapeño, vilket gav arom och en lagom styrka.

Ingredienser 250 g mörk blockchoklad
1,5 dl vispgrädde
1 chilifrukt
ev. florsocker, kakao eller chilipulver

Hacka chokladen grovt och lägg den i en bunke. Klyv och kärna ur chilifrukten. Koka upp grädden tillsammans med chilifrukten i en tjockbottnad kastrull. Ta bort chilin från grädden och häll den kokande grädden över chokladen. Rör om tills chokladen har smält och fortsätt att röra tills tryffelsmeten blir slät och glansig. Täck tryffelsmeten med plastfolie och låt den stå i några timmar eller över natten.

När tryffelsmeten har stelnat kan den formas till kulor eller spritsas till toppar. Dessa kan sedan rullas i t.ex. florsocker, kakao eller chilipulver, eller doppas i choklad. Man kan även hälla den varma smeten i en form och skära den i fyrkanter när den stelnat.

Chokladtryffel förvaras svalt men ej i kylskåp och håller i c:a en vecka.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]