[----------------]

Nooras örtagård - Recept

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Örtolivolja

Kryddad olivolja är lätt att göra och kan användas till salladsdressing och i många maträtter. Experimentera med olika örter, de i listan nedan är bara förslag. Tänk bara på att använda torkade örter när du gör örtolja, eftersom färska örter kan mögla.

Ingredienser
olivolja
torkade örter, t.ex. salvia, timjan eller rosmarin

Lägg rikligt med torkade örter i en ren flaska. Fyll flaskan med olja och skaka om lätt. Sätt på en kork och låt flaskan stå i ett soligt fönster i en vecka. Lukta och smaka på oljan, om örtsmaken inte är tillräckligt stark kan du låta den stå en vecka till. När oljan har dragit tillräckligt länge plockar du bort örterna.

Vitlöksolivolja
Skala 5-6 färska vitlöksklyftor och kontrollera att de är fina. Skär dem i några bitar. Stoppa dem i en flaska med fin olivolja och låt stå i några dagar. När vitlökssmaken i oljan är lagom kan du plocka bort vitlöken. Den här oljan är utmärkt i bl.a. salladsdressingar. Om du vill ha vitlöksolja att steka i kan du använda t.ex. rapsolja i stället för olivolja.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]