[----------------]

Nooras örtagård - Recept

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Ond gryta

När jag improviserade ihop den här grytan för första gången hade jag ingen aning om hur det skulle smaka. Därför kallade jag den för "ond gryta", för att inte trissa upp förväntningarna för mycket. Grytan visade sig bli riktigt god, men har fått behålla namnet i alla fall. Ingredienserna kan varieras ganska fritt. Det viktiga är att inte spara på örtkryddorna, som ger grytan en mustig smak. Servera grytan till potatis eller ris.

Ingredienser:
4-6 portioner
400-500 g nöt- eller lammkött
1-2 msk margarin eller olja
1-2 gula lökar
2-3 morötter
2-6 vitlöksklyftor (efter smak)
1 burk krossade, passerade eller hela tomater
1 buljongtärning (köttbuljong)
ev. 100 g tärnad bacon eller rökt skinka
ev. 0,5-1 dl vin eller matlagningsvin
grönsaker, t.ex:
1-2 paprikor
200-300 g broccoli
3-4 shalottenlökar
10-12 små hela färska champinjoner eller 5-6 stora skivade
1 dl majs
kryddor:
chilipulver
paprikapulver
timjan
vinterkyndel
rosmarin
eventuellt lite persilja

Serveras med ris eller potatis.

Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Skala och skiva morötterna i c:a 1 cm tjocka skivor. Bryn margarinet i en stekpanna, och bryn köttet i omgångar. Lägg köttet, löken och hälften av morötterna i en gryta. Häll på tomaterna och 1-2 dl vatten och eventuellt hälften av vinet. Smula i buljongtärningen. Häll i c:a en tesked vardera av paprikapulver, timjan och vinterkyndel samt en nypa rosmarin. Om du vill ha mycket vitlök kan du lägga i några hela vitlöksklyftor nu. Koka upp och låt puttra på medelhög värme under lock i c:a 20 minuter.

Under tiden hackar du resten av grönsakerna. Välj grönsaker efter tycke, smak och säsong. Rör om i grytan då och då och kontrollera att den varken bränner vid, kokar över eller slutar puttra. När grytan har puttrat i 20 minuter häller du i resten av morötterna, eventuell bacon eller skinka, broccoli, champinjoner och shalottenlök och resten av vinet. Krydda med några nypor chilipulver och eventuellt fler örter (smaka av!). Låt koka i ytterligare 15-20 minuter tills köttet börjar kännas mört. Nu kan du även sätta på potatis eller ris, om grytan ska serveras direkt.

När grytan har kokat i sammanlagt c:a 40 minuter tillsätts paprika och majs. Om spadet är för simmigt kan du reda det försiktigt med några matskedar idealvetemjöl. Vispa ut mjölet i vatten, som du sedan häller i grytan i en tunn stråle samtidigt som du rör om, eller strö mjölet direkt i grytan samtidigt som du rör om ordentligt. Smaka eventuellt av med fler kryddor och koka grytan i några minuter till. Tillsätt gärna lite hackad persilja precis före servering.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]