[----------------]

Nooras örtagård - Recept

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Pesto

Pesto är en klassisk italiensk "sås" som man kan ha i pasta, på pizza, i salladen eller t.o.m. i ett tunt lager på smörgåsen. Det går åt mycket basilika till en hemmagjord pesto, men det är definitivt värt besväret!

Ingredienser: (räcker till 2-4 portioner pasta)
1 kruka färsk basilika (c:a 10-20 gram färsk basilika)
1 (liten) vitlöksklyfta
1 msk riven parmesanost
ev. 1 msk pinjenötter
1 msk olivolja
ev. en gnutta salt eller örtsalt

Skär vitlöksklyftan i några bitar. Mixa basilika, vitlök, parmesan och eventuellt pinjenötter till en krämig konsistens. En så här liten mängd kan vara svår att mixa, men jag har lyckats med en stavmixer. Det går även att hacka för hand och sedan mosa färdigt i en mortel. Rör därefter ner olivoljan lite i taget och smaka av med lite salt. Låt gärna peston stå och dra ett tag före servering.

Du kan även göra en större sats och förvara den i en tätslutande burk i kylen. Häll ett tunt lager olivolja överst i burken, så håller peston bättre.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]