[----------------]

Nooras örtagård - Recept

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Pizza

Det är förvånansvärt lätt att baka pizza själv, och går utmärkt att göra på fri hand och utan några avancerade verktyg.

Ingredienser, deg (1 plåt):
1/2 jäst
c:a 3-4 dl vatten
en rejäl nypa salt (gärna örtsalt)
2-3 msk matolja eller flytande margarin
c:a 6-8 dl vetemjöl

Ingredienser, tomatsås:
1 burk krossade tomater
Torkade örter, 1/2-1 tsk av varje av så många av följande som finns till hands: oregano, salvia, rosmarin, vinterkyndel, timjan
Eventuellt en klyfta vitlök

Fyllning, förslag:
Riven ost, gärna lagrad. Komplettera gärna med t.ex. parmesanost, fårost eller färskost med vitlök.
Övrigt efter smak, t.ex. rökt skinka, korv, räkor, champinjoner, ananas, färsk skivad vitlök, färska tomater...
Färska örtkryddor efter tillgång, t.ex. basilika eller färsk oregano.

Värm vattnet till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll på vattnet och oljan. Rör om tills jästen har lösts upp. Rör ner saltet och därefter mjölet lite i taget tills degen inte längre är kladdig. Degen ska släppa lätt från bunken när du har haft i tillräckligt med mjöl. Knåda degen i någon minut och tillsätt eventuellt mer mjöl. Det går självklart bra att göra degen i en köksassistent. Låt degen jäsa i bunken i c:a 20 minuter.

Blanda burktomaterna med de torkade örterna och pressa eventuellt i en vitlöksklyfta. Förbered resten av fyllningen.

När degen har jäst kavlas den ut på en smord plåt. Nu kan du även slå på ugnen på c:a 250 grader. Fördela tomatsåsen jämnt över pizzan, och strö ut fyllningen. Toppa med ost.

Stoppa pizzan i ugnen och sänk ugnstemperaturen till 225 grader. Grädda i 10-15 minuter eller tills kanterna börjar få färg. Strö eventuellt på lite färska örter eller en nypa torkad oregano.

Pizza i vedugn
Pizza går utmärkt att grädda i en vedspis. Eftersom temperaturen är svårare att reglera måste man kolla lite då och då om pizzan är färdig. Man kan även behöva vrida pizzan om värmen i ugnen är ojämn. I övrigt tillagas den som ovan.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]