[----------------]

Nooras örtagård - Recept

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Sallader med örter

Färska örter och dressingar med örter ger en extra krydda till sallader. Recept på salladsdressingar med örter finns på sidan salladsdressing. Här ger jag förslag på hur dressingarna kan användas och hur man kan använda färska örter i sallader.

Körsbärstomater med körveldressing
Ingredienser
körsbärstomater
dressing med spansk körvel (se salladsdressing)
ev. färsk körvel

Skär tomaterna i halvor. Lägg tomathalvorna i en skål, häll över dressingen och rör om. Låt dem gärna stå en stund innan servering. Garnera gärna med färsk körvel. Passar utmärkt till en festbuffet.

Brytbönor med limedressing
Ingredienser
brytbönor ("haricots verts")
dressing med lime och oregano (se salladsdressing)

Koka bönorna och låt dem svalna. Lägg de kokta bönorna i en skål och häll över dressingen. Blanda väl och låt dra ett tag. Precis som tomaterna fungerar dessa utmärkt i en buffet.

Frisk sommarsallad
Ingredienser
färsk sallat, gärna flera sorter
gurka
paprika
tomat
fetaost i olja
färska örter efter tillgång, t.ex. citronmeliss, dill och persilja
ätliga blommor till garnering, t.ex. blommor från gurkört, citrontimjan och slingerkrasse

Skölj sallaten och lägg upp den på ett stort fat. Skölj grönsakerna och skär dem i bitar. Blanda grönsakerna med hackade örter och lägg dem därefter på sallaten. Smula fetaosten och strö den över salladen. Ringla gärna lite av oljan på salladen som dressing. Garnera med ätliga lommor.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]