Nooras örtagård - Recept |
|
|
SalviakycklingSalvia och kyckling är båda ganska "mjuka" i smaken men fungerar bra tillsammans. Grädden i såsen är viktig för att framhäva salvians arom. Använd gärna torkad salvia, eftersom den blir mindre besk än färsk salvia.
Ingredienser (2-3 personer):
Bryn fettet i en gryta eller stekpanna och stek kycklingstrimlorna med
1-2 tsk smulad salvia. Koka under tiden upp vattnet och lös upp den
halva buljongtärningen i vattnet. Använd mörk oxbuljong om du vill ha
mustigare smak. Tag buljongen från värmen och vispa ner
idealvetemjölet. Koka upp såsen under omrörning så att den tjocknar. Tag
åter av såsen från värmen och vispa ner grädden. Stycka paprikan och
lägg den i grytan/stekpannan tillsammans med kycklingen. Häll på såsen
och låt grytan småputtra i några minuter. Smaka av med mer salvia och
eventuellt lite cayennepeppar eller chilipeppar. Det är lätt att laga salviakyckling som festmat till flera personer. I stället för strimlat kycklingkött använder man då kycklingfiléer, som kan stekas i förväg och värms upp i ugnen före serveringen. Beräkna en kycklingfilé per gäst. Stek dessa i stekpanna med rikligt med torkad salvia. De ska vara precis genomstekta. Tillaga såsen som i receptet ovan. Multiplicera mängderna beroende på antalet gäster. Mängden ovan räcker till tre gäster. Strimla paprikan, men lägg den inte i såsen. Så här långt kan du göra allt i förväg. Förvara kycklingen, såsen och paprikan i kylen tills det är dags att värma dem. Värm ugnen till 175 grader. Lägg kycklingen i en ugnsfast form med minst 3 cm höga kanter. Strö över paprikan och häll till slut på så mycket av såsen som får plats i formen. Om det blir sås över kan du servera den separat. Ställ formen mitt i ugnen i c:a 15 minuter, tills kycklingen blivit ordentligt varm. Den kan gärna stå ett tag till, men inte så länge att kycklingen blir torr. Till exempel kan du låta kycklingen värmas medan ni äter förrätt. |
|