[----------------]

Nooras örtagård - Recept

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Örtvinäger

I köksbutiker och delikatessbutiker ser man ibland dyra dekorativa flaskor med kryddad vinäger. Att betala stora pengar för dessa är onödigt, eftersom det är så lätt att göra egen örtvinäger! En klassisk örtvinäger som alltid lyckas är dragonvinäger, men var inte rädd att prova andra örter eller kombinera flera smaker. Glöm heller inte att använda vinägern i salladsdressingar och i matlagningen!

Ingredienser
ljus vinäger av valfri sort (ej rödvinsvinäger eller balsamvinäger)
torkade eller färska örter, t.ex. timjan, rosmarin eller dragon

Lägg rikligt med torkade örter i en ren burk eller flaska. Fyll burken eller flaskan med vinäger, förslut den och låt den stå i ett soligt fönster i ett par veckor. Lukta på vinägern, om örtsmaken inte är tillräcklig kan du låta den stå en vecka till. När vinägern har dragit tillräckligt länge silar du bort örterna och häller upp vinägern i en dekorativ flaska. Stoppa gärna i en snygg kvist av den ört du kryddat med.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]