[----------------]

Nooras örtagård

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Vad är en ört?

En ört är egentligen en växt som saknar vedstam och vissnar helt varje år, till skillnad från buskar och träd. Nuförtiden har ordet fått en lite annorlunda betydelse i folkmun, och får ofta beteckna växter som används eller har använts som kryddor eller medicin. Den här webbplatsen handlar om just sådana växter, och ordet "ört" kan här även innefatta vissa buskar och till och med en del träd.

Varför denna webbplats?

Jag har länge varit intresserad av örter av flera skäl. Dels är jag intresserad av överlevnad och ätliga växter i naturen, dels av medicinalväxter och hur de har använts, och dels av matlagning och örter som kryddor. På den här webbplatsen vill jag dela med mig av mina erfarenheter, och jag hoppas kunna sprida intresset för örter och ätliga växter.

Vad finns här?

Under rubriken odling av örter kan du läsa om hur man odlar örter på balkong och på friland och hur man hittar vildväxande örter. Sedan kan du läsa om vad man kan göra med örterna under rubriken användning. Där hittar du även råd för hur örterna hanteras på bästa sätt. Utöver detta finns en samling med "örtiga" recept.

I avdelningen örter A-Ö kan du hitta beskrivningar av många vanliga och användbara örter, med fotografier, odlingstips och en del användningstips.

I min örtdagbok kan du läsa om min egen odling. Eftersom jag bor i lägenhet odlar jag främst örter på balkongen, men jag har även ett vildvuxet örtland vid en stuga i Skåne och brukar även övervaka örtlandet i mina föräldrars trädgård.

Bland smått och gott hittar du en samling med länkar till andra svenskspråkiga örtsidor, korta recensioner på örtrelaterade böcker, bakgrundsbilder till din dator samt sist men inte minst en gästbok.

Du kan hitta länkar till de olika avdelningarna i menyn till vänster. Tveka inte att kontakta mig om det är nåt du saknar, om du hittar något som är fel eller om du undrar något! Min e-postadress hittar du längst ner på varje sida.

Vem är jag?

Jag heter Noora Peura, och är civilingenjör i datateknik. Jag har nyligen flyttat till ett litet hus med stor trädgård i Tullinge, söder om Stockholm. Innan dess bodde jag i lägenhet och odlade örter på balkongen och vid mina föräldrars sommarställe. Mina kunskaper om örter har jag samlat på mig de senaste 10-15 åren genom att läsa mycket om ämnet och genom egna erfarenheter. Besök gärna även min personliga hemsida på http://www.stacken.kth.se/~noora.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]