[----------------]

Nooras örtagård - Smått och gott

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

Bakgrundsbilder
Länkar
Litteratur
Gästbok

[*] Information in English

Litteratur

Böcker har varit min främsta källa för både information och inspiration. Här är en lista och korta beskrivningar på några av de böcker jag har läst och tittat på.

Örtmedicin och växtmagi
Flera författare, utgiven 1982 av Det Bästa (Reader's Digest AB, Stockholm)

En klassiker i örtsammanhang. Innehåller bland annat illustrerade beskrivningar av omkring 250 medicinalväxter, örtmedicinens historia och ett antal huskurer. Ett bra köp för den som är intresserad av örtmedicin, speciellt om man hittar den på bokrea (vilket jag gjorde). Värt att notera är att boken är skriven på svenska, vilket garanterar att den är anpassad till svenska förhållanden.

Krydderi
Marguerite Walfridson, utgiven 1986 av LTs förlag AB

Jag fick den finska översättningen av Krydderi av min mormor 1992, och i princip kan man säga att den lade grunden till mitt odlingsintresse. Boken är mycket inspirerande, med information om hur man anlägger en örtagård, hur örterna ska skötas och hur de sedan används. Den här boken sprider sann odlarglädje, och fungerar bra som uppslagsverk även efter tio år. Illustrationerna är mycket bra, både fotografierna på örterna och Walfridsons egna akvarell-illustrationer.

Kan man äta sånt?
Inger Ingmanson, utgiven 1978 av Rabén Prisma

Det här är ett fynd jag gjorde på bokrea för några år sedan. Den tar upp användningen av ett stort antal ätliga vilda växter. Dock måste man ha en flora i andra handen medan man läser boken, eftersom den inte innehåller bilder på alla växter.

Läkeväxter förr och nu
Harald Nielsen, utgiven på svenska 1978 av Bokförlaget Forum AB (danskt original från 1976)

Även detta är ett bokreafynd. Denna lilla bok kan man kalla en "läkeväxtflora", då den liknar en fältflora på flera sätt. I början finns färgbilder på läkeväxterna, och därefter följer beskrivningarna inklusve användning. Lättare att ta med sig än "Örtmedicin och växtmagi", men inte lika utförlig. Ska man välja mellan dessa två rekommenderar jag hellre "Örtmedicin och växtmagi", om inte budgeten sätter stopp.

Prismas stora bok om örter
Sasha Judelson, m.fl, utgiven på svenska 1999 av Bokförlaget Prisma (engelsk originalutgåva från 1996)

Det här känns som en bok där utformningen är viktigare än innehållet. Den största delen av boken är recept, vilket är väl det. Bland örtbeskrivningarna finns en del nyheter, så som citrongräs, men beskrivningarna är enligt min mening oinspirerande. Även delarna om egen odling och konservering är tråkiga. Bland annat anser författaren att "De flesta örter förlorar så mycket i smak av att torkas att det är slöseri med tid att göra sig besväret." Förvisso sant när det gäller örter som basilika och dill, men inte lika spännande! Och vad sägs om följande recept på kamomillte: "Färdigköpta kamomillpåsar får dra i en kopp kokhett vatten i 5 minuter"? Man behöver inte köpa en dyr örtabok för att lista ut det!

Kryddväxter
Lena Drameus-Åberg, utgiven 1999 av ICA Bokförlag

En härligt inspirerande liten örtabok! Odlingstips och historia blandas med recept och beskrivningar av örter. En perfekt bok för nybörjaren, men även en utmärkt inspirationskälla för den mer avancerade odlaren.

Örtaboken
Jekka McVicar, utgiven 2002 av Wahlströms (engelsk originalutgåva från 1994)

Tydliga beskrivningar av 300 medicinalväxter och kryddörter, med odlingstips, kulinariska tips och beskrivningar av medicinskt bruk för varje ört. Dessutom finns kapitel med allmänna odlingsråd och användningstips. Ett bra uppslagsverk för den örtintresserade.

Frisk med örter
Penelope Ody, utgiven 2001 av Natur och Kultur (engelsk originalutgåva från 1999)

En bok om läkeväxter och deras användning. Tyvärr är beskrivningarna av örterna ganska kortfattade, men detta uppvägs kanske av listan med olika krämpor och deras botemedel. Innehåller även illustrerade beskrivningar av hur man framställer salvor, oljor och andra örtpreparat.

Sannas likörbok: smaker från örtagård, Vildmark och trädgårdsland
Sanna Töringe (text), Anette Åberg (foto), utgiven 1994 av Rabén Prisma.

En underbar liten bok om konsten att göra egen likör. Här finns recept på såväl frukt- och bärlikörer som örtlikörer och inspiration för egna experiment. Ett fint tillskott i bokhyllan för den örtintresserade som letar efter ett nytt användningsområde för örterna.

Boktips från besökare

Rosmarie Nilsson tipsar i gästboken om två böcker:
"Tänkte bara tipsa om två böcker om örter & kryddväxter, väl värda att läsa - utöver Nooras Örtagård på nätet såklart !! Nämligen: ´Min Örtagård´ av Annemarta Borgen - Forum 1973, samt ´Annas Örtagård´ av Anna Bergenström - Bonnier Alba 1993."

Jag tackar för tipset! Jag har faktiskt bläddrat i Annas Örtagård vid något tillfälle, och det verkade vara en mycket trevlig bok.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]