[----------------]

Nooras örtagård - Recept

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Grönsaksfräs med curry och kummin

Kombinationen curry och kummin är kanske ovanlig, men ger spänning och balans till denna lättlagade och nyttiga grönsaksfräs. Den kan tillagas antingen i wokpanna eller stekpanna (helst teflonpanna).

Ingredienser (2 portioner):
1 knippe broccoli
1/2-1 purjolök
2 paprikor i valfria färger
1 morot
4-8 champinjoner (beroende på storlek)
1 tomat
1 tsk matolja
1/2-1 tsk curry (pulver)
1 tsk hela kumminfrön

Skär broccolin i bitar och koka den i lätt saltat vatten i några minuter tills den börjar mjukna.
Skölj och skiva purjolöken i 1-2 cm tjocka skivor. Kärna ur och stycka paprikan i c:a 2x2 cm stora bitar. Skala och skiva moroten i 1/2 cm tjocka skivor. Skiva champinjonerna. Hacka tomaten.
Blanda curry och matolja i stekpannan (eller wokpannan) och låt pannan bli varm. Tillsätt kummin, morot och champinjoner. Sänk värmen något och låt fräsa i ett par minuter. Tillsätt sedan purjolöken och tomaten. Fräs i ytterligare ett par minuter. Häll till slut i paprikorna och den kokta broccolin och låt blandningen fräsa tills paprikan börjat mjukna. Grönsakerna ska vara mjuka på ytan men knapriga i mitten, och ska inte ha någon stekyta. Servera genast med t.ex. kokt ris. Fräset går bra att frysa, men förlorar då sin struktur.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]