[----------------]

Nooras örtagård - Recept

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Kryddat brännvin

Jag har precis nylilgen börjat experimentera med att krydda brännvin med örter. Här är de varianter jag själv har provat. Experimentera gärna med andra kombinationer!

Ingredienser:
Starksprit, t.ex. brännvin eller vodka.
Örter efter smak, se nedan.

Lägg örterna i en ren glasburk eller glasflaska och häll på spriten. Tillslut kärlet och låt det stå i ett soligt fönster. Skaka flaskan eller burken lätt varje dag. Efter några dagar kan du lukta och smaka på "snapsen" för att se om den har fått tillräckligt med smak. Låt eventuellt stå några dagar till. När smaken är lagom silar du bort örterna och häller "snapsen" i en fin flaska.

Blomstersnaps med citrussmak
2 dl Finlandia Lime (finns i vissa av Systembolagets butiker) kryddas med:
1-2 färska lavendelblommflockar (ta hela "axet" med blommor)
5 färska kryddtagetesblommor
12 färska salviablommor (enbart blommorna, ej hela "axet")
5 färska blommor från doftpelargon med citrusdoft (enbart blommor, ej hela blomflockarna)
Efter några dagar får snapsen en behaglig citrusdoft med lite dragning åt mandarin. Efter ytterligare några dagar träder lavendeln fram tydligare. Välj själv när du tycker att smaken är bra.

Stjärnanissnaps
2 dl okryddad sprit kryddas med 4-5 hela frökapslar av stjärnanis.
Låt dra i fyra-fem dagar eller tills spriten har lagom mycket smak.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]