[----------------]

Nooras örtagård - Brännässla

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Brännässla

Latinskt namn: Urtica dioeca
Familj: Urticaceae
Svenska namn: Brännässla, Nässla
Typ: perenn, vildväxande i Sverige.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Flerårig ört, c:a en meter hög. Bladen är ovala med spets och sågtandad kant och sitter parvis på stjälken. Hela växten är ofta täckt av brännhår. Blommar med oansenliga grå-gröna blommor under andra halvan av sommaren.
Växtplats/odlingstips:
Brännässlan växer gärna på fuktig och kväverik jord. Den är mycket vanlig på gammal kulturmark, vid diken och kring gödselstackar.
Skörd och användning:
Unga skott kan skördas och användas färska till nässelsoppa. De kan även torkas för senare bruk i t.ex. te eller som tillsats i bröd. Nässlan är vätskedrivande och innehåller C-vitaming och mycket mineraler. Avkok kan bl.a. användas som hårsköljningsmedel. Fibrerna i stjälken hos äldre plantor kan användas för tygtillverkning.
Eftersom nässlan bränns kan den vara knepig att skörda. Ta på dig heltäckande skor och byxor för att inte bränna benen, samt kraftiga handskar. Skörda inte nässlor nära bilvägar eller andra föroreningar. Skörda heller inte nässlor nära gödselstackar, då de kan innehålla för mycket nitrat och kan skada njurarna.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]