[----------------]

Nooras örtagård - Örter A till Ö

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Månadens örter 2003

Från och med maj 2003 presenteras varje månad en "månadens ört" på förstasidan av Örtagården. Örten är på ett eller annat sätt vald efter årstid, och till örten presenteras ett nytt recept där örten ingår. På denna sida kan du se alla månadens örter från 2003. Senare månadens örter kan du se här:
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004


Maj 2003

I maj är det dags att flytta ut plantor på balkongen och förbereda för utplanteringen på friland. Man går och petar i örtlandet och upptäcker perennerna som börjar vakna efter vintervilan. Plantskolorna säljer billiga penséer och tagetesar och naturen vaknar till liv. Det är vår!

Månadens ört: Rosmarin
Här intill är en rosmarin som jag drog upp från frö 1998 och gav till min mor. Hon har haft den på sin inglasade altan, och nu i maj blommar den som bäst.

Månadens recept: Klyftpotatis med rosmarin
Rosmarindoftande klyftpotatis är ett lättlagat alternativ till pommes frites.


Juni 2003

Sommaren är här och örtlandet börjar blomma. Nu är det dags att börja skörda oregano och andra örter som ännu inte blommar. Balkongväxterna frodas och man kan nästan se hur de växer. Det går åt mycket vatten och växtnäring så här års.

Månadens ört: Gräslök
Till midsommaren hör sill, gräddfil och gräslök, och visst är det kul att kunna bjuda på hemodlad gräslök!

Månadens recept: Gräslöksdip m.fl. dipsåser
Nu när man har färska örter ska man passa på att göra egen dipsås till chips och grönsaker.


Juli 2003

Nu är det semestertider, så visst är det tur att det är just nu som örtlandet klarar sig själv ett tag! Balkongväxter behöver å andra sidan än mer omtanke - de måste vattnas nästan varje dag och gödslas regelbundet. Se till att få hjälp med vattningen om du åker bort! I övrigt är det bara att njuta av färgerna, dofterna och smakerna i örtlandet. Vi är mitt i blomningssäsongen, då en del örter har blommat över medan andra blommar för fullt eller precis börjar utveckla blomknoppar.

Månadens ört: Ringblomma
Ringblommorna är som små brandgula solar, som lyser upp örtlandet i juli och augusti, då de flesta blommorna i örtlandet annars är rosa, vita eller lila. Ringblommans kronblad används färska som ätlig dekoration i sallader eller ris. Ringblomma har även tillskrivits många läkande egenskaper.

Månadens recept: Örtris
Nu när man har förska örter ska man passa på och pigga upp riset med lite örter och kronblad från ringblommor.


Augusti 2003

Augusti är skördetid även för örter. De örter som har blommat tidigt, som t.ex. timjan och gräslök, kan nu ge en andra skörd av blad, och det som är kvar av ettåriga örter kan skördas nu innan det blir höst och kallt. Glöm inte att plocka doftande kryddiga blombuketter av de örter som har sen blomning, som t.ex. lavendel och oregano.

Månadens ört: Mynta
Nu i augusti blommar de flesta myntasorter. De ska helst skördas redan innan blomningen, men har man missat det kan man plocka av de stjälkar som inte har slagit ut, eller plocka enbart blad. Många myntasorter har så kraftig arom att det inte gör något om den har försvagats lite. Passa på och använd den färska myntan, men se till att även torka rikligt med mynta till hösten och vintern, då du kan sitta med en kopp varmt myntate och tänka på sommaren.

Månadens recept: Mintshake
En uppfriskande "mintshake" gjord på glass och färsk mynta låter väl svalkande i sensommarvärmen?


September 2003

Nu börjar lågsäsongen i örtlandet. Årets skörd bör vid det här laget vara avklarad och omhändertagen. Nu kan man luta sig tillbaka och njuta av sensommarens och tidiga höstens färger och all den goda mat man kan laga av årets skörd från både örtlandet och grönsakslandet.

Månadens ört: Salvia
Salvia är en av de örter som blir bättre av att torkas. Smaken "mognar" och den eventuella beska smaken försvinner. Tillsammans med rosmarin, timjan och kyndel är den en utmärkt krydda i mustiga grytor och soppor. Vissa av salvians smakämnen är fettlösliga, vilket betyder att man gärna ska ha i en skvätt smör, olja eller grädde i maträtter med salvia.

Månadens recept: Salviakyckling
Med lite grädde i såsen väcker du salvians innersta väsen, som framhäver kycklingens milda smak utan att för den skull dölja den helt.


Oktober 2003

Hösten är här och örtlandet förbereder sig för vintervila. De fleråriga örterna klarar sig rätt bra själva fram till våren. Ettåringarna kan rensas bort vartefter de vissnar. Ta en paus från trädgårdsarbetet och njut i stället av ljuset så länge som det varar. Gå ut i skogen och plocka svamp, eller ta en promenad och njut av höstens färger.

Månadens ört: Vinterkyndel
Vinterkyndel är relativt okänd som krydda, och den vanligaste frågan jag får om den är vilken mat man ska använda den till. Svaret är som vanligt: använd den till vilken mat du vill! Jag brukar rekommendera den i grytor, köttfärs och till bönor, men prova gärna att ha den på t.ex. pizza, som i månadens recept.

Månadens recept: Pizza
Hemligheten med en god pizza ligger i kryddorna. En egen kryddblandning ger mer karaktär än enbart oregano. Fyllningnen kan självklart varieras efter smak.


November 2003

Mörka morgnar och kvällar, nattfrost, regn och slask... November upplevs ofta som en dyster månad, och man kan behöva något som piggar upp. Baka kakor som du äter till en kopp blommigt ört-te. Ta ett långt varmt örtbad med frisk myntadoft. Laga god mat och njut av mysiga hemmakvällar med middag och tända ljus.

Månadens ört: Kummin
Den somriga bilden här intill visar blommande kummin. Framåt sensommaren mognar fröna, som sedan används som krydda i bröd, brännvin eller mat. Kummin sägs även främja matsmältningen.

Månadens recept: Grönsaksfräs med curry och kummin
Grön broccoli, röd och gul paprika, orange morötter och ljus purjolök är några av ingredienserna i denna färggranna rätt som lyser upp novemberkvällen.


December 2003

För många är julen det viktigaste som händer i december. Det är mycket att fixa och planera inför julen, och ett vanligt problem är vad man ska ge bort i julklapp, speciellt till den som "redan har allt". Mitt förslag är att ge bort något med örter. Den som har haft en stor skörd av örter kan ge bort torkade kryddörter i en påse eller trevlig glasburk. Har man begränsat med egna örter kan man ge bort lite hemmagjord örtolivolja eller örtvinäger i en fin flaska. Badpåsar med lavendel eller mynta och havssalt är en bra present till en vän som behöver avkoppling.

Månadens ört: Lavendel
Lavendel är en klassiker i tvålar och linneskåp, men kan även användas som krydda i matlagningen. Smaken är parfymig och mycket speciell, så den bör användas med försiktighet.

Månadens recept: lavendeldrömmar
Detta recept baseras på traditionella drömmar, men har en tillsats av lavendel som ger dem lite spänning.


Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]