[----------------]

Nooras örtagård - Örter A till Ö

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Tidigare månadens örter 2005

Varje månad presenteras en "månadens ört" på förstasidan av Örtagården. Under 2005 presenteras olika medicinalväxter som "månadens ört". På denna sida kan du se tidigare månadens örter från 2005. Tidigare års "månadens örter" hittar du här:
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003


Januari 2005

Januari är för de flesta örtodlare en lugn månad. Man bläddrar kanske lite i frökataloger, men ännu är det inte dags att göra något. Den som däremot är intresserad av att odla chili kan sätta igång med förberedelserna för årets sådd. Chilifröer bör nämligen sås tidigt, gärna redan i början av februari!

Månadens ört: Malört
Malört användes förr som magmedicin och för att fördriva mask. Man trodde även att den fungerade som malmedel, men det råder tvekan om dess effekt. Nuförtiden används malört främst som krydda i snapsar och likör. Den kända "bohemlikören" Absint görs på malört. Eftersom malört är giftigt i större mängder blir även Absint onyttigt i större mängder (även om man bortser från alkoholens skadliga verkan). I Frankrike förbjöds Absint av denna orsak, och är förbjudet än idag. I Sverige och övriga Europa är dock Absint tillåtet.


Februari 2005

Det har inte varit mycket till vinter här i Stockholmstrakten under januari. Kanske blir det bättre i februari - det hoppas i alla fall vi som gillar skidåkning.
Det är fortfarande lite för mörkt för att förgro plantor inomhus utan extra belysning, men med en rejäl lampa (gärna en lampa speciellt avsedd för växter) kan man tjuvstarta säsongen redan nu.

Månadens ört: Vinruta
Vinruta kan man hitta i många örtagårdar, men få kan riktigt redogöra för varför de odlar den. Smaken är syrlig och bitter, och i större mängder är vinrutan giftig. Dessutom kan växtsaften ge exem.
Vinruta förekommer även i alla örtaböcker, men dess användningsområden varierar. Man har bland annat trott att den hjälper mot pest och mot kärlsjukdomar. Idag har vinruta ingen medicinsk användning, och eftersom den är giftig ska man heller inte använda den som krydda. Men visst kan man fortfarande odla vinruta i sin örtagård av historiska skäl eller för de klargula blommorna!


Mars 2005

Slutet av februari bjöd på ett rejält lass med snö och kyla. Vi får väl se hur länge det ligger kvar... Ännu är det för tidigt att påta i trädgårdarna i vilket fall. I stället kan man passa på att plantera om krukväxter och förgro planter inomhus. Det blir ljusare för varje dag, och snart behöver man inte längre någon extra belysning för sina små plantor om de kan stå i fönstret.

Månadens ört: Isop
Isop är en lättodlad favorit i många örtagårdar och trädgårdar. Den lockar till sig bin och humlor och är populär som fjärilsfoder. Som krydda är isopen inte speciellt användbar med sin beska och ganska annorlunda smak. Ibland kan man se den bland ingredienserna i örtte-blandningar. Inom örtmedicinen har den använts bl.a. mot luftfägsinfektioner och som inflammationshämmande medel.


April 2005

Nu verkar våren äntligen vara på väg. Snön smälter bort mer och mer för varje dag här i Stockholmstrakten. Nu är det på allvar dags att börja förgro plantor och handla fröer för sådd på friland.

Månadens ört: Ros
Rosor är en växtgrupp med många fina egenskaper. Rosor ger doft och fägring, men även nypon och värdefull rosenolja. Eterisk rosenolja framställs från kronbladen. Dess främsta användningsområde är som parfym i bl.a. kosmetika och hudprodukter. Doften anses bl.a. lindra huvudvärk. Kronbladen är ätliga och kan t.ex. användas som smaksättning i desserter eller som dekoration i sallader. Nyponen är C-vitaminrika och används främst till nyponsoppa.

Månadens bottenlista
Här är de fem minst besökta örterna under mars 2005. Ta gärna en titt, du kanske upptäcker en ny favorit!

Vinruta (1 besökare)
Kummin (2 besökare)
Mejram (4 besökare)
Lind (4 besökare)
Vinterkyndel (7 besökare)


Maj 2005

Små och stora plantor står i fönstret och väntar på utplantering. Knopparna brister, gräset grönskar, de första fröerna är sådda på friland. Otåligt spanar man i kryddlandet och i krukorna - har salvian överlevt vintern? Varför sticker inte myntan upp än?

Månadens ört: Svarta vinbär
Svarta vinbär odlas mest för bärens skull, men av bladen kan man koka ett aromatiskt te. Bären är c-vitaminrika och har använts mot mag- och halsbesvär.

Månadens bottenlista
Här är de fem minst besökta örterna under april 2005. Ta gärna en titt, du kanske upptäcker en ny favorit!

Kinesisk gräslök (8 besökare)
Libbsticka (17 besökare)
Anis (18 besökare)
Lind (19 besökare)
Svarta vinbär (19 besökare)


Juni 2005

Nu är det äntligen dags att sätta ut alla förgrodda plantor och börja njuta till fullo av prakten. Vissa örter har redan börjat blomma, och andra följer snart efter. Passa på att skörda blad innan blomningen, för under blomningen lägger växterna mest kraft på blomman, och bladens smak kan försämras.

Månadens ört: Fläder
Äkta fläder blommar i juni-juli med stora vita blomklasar. Doften är frisk och mustig på samma gång. Av blommorna kokas flädersaft, och när de svarta bären mognar kan man göra saft även på dem. Färska eller torkade blommor kan även användas till ört-te. Fläder har haft stort anseende som "universalmedicin". Den äkta flädern får ej förväxlas med druvfläder, som blommar tidigare och har röda bär, eller med sommarflädern. Sommarfläder är en örtartad växt, och gör alltså inte en vedstam utan vissnar ner på vintern.

Månadens bottenlista
Här är de fem minst lästa recepten under maj 2005. Ta gärna en titt, du kanske upptäcker en ny favorit!

Chiliköttbullar (3 besökare)
Grönsaksfräs med curry och kummin (3 besökare)
Örtris (3 besökare)
Mintshake (4 besökare)
Salviakyckling (5 besökare)


Juli 2005

Högsommarvärmen är här. Många örter gillar värme, men extrem torka kan självklart skada dem. Håll speciellt ett öga på dill, basilika, mynta och oregano. Om du åker bort och inte har någon som kan vattna dem dagligen kan det vara läge att skörda dill och basilika och frysa in dem i stället för att låta dem stå och torka.
Glöm inte att vila, bada och njuta av långa grillkvällar. Prova gärna en svalkande het melonsallad till det grillade.

Månadens ört: Lind
I många europeiska länder är lindblomste väldigt vanligt och populärt. Téet får en lätt slemmig konsistens, och anses lindrande vid halsont och bröstkatarrer. Skogslind växer vilt i de södra delarna av Sverige. I städerna hittar man ofta parklind, som är ett populärt träd i alléer och andra stadsplanteringar.

Månadens bottenlista
Här är de fem minst besökta faktasidorna under juni 2005. Ta gärna en titt, du kanske hittar något intressant!

Örternas användning - Bada med örter (8 besökare)
Örternas användning - Gjut din egen örttvål 11 besökare)
Örternas användning - Hudvård (14 besökare)
Örternas användning - Hårvård (19 besökare)
Smått och gott - Litteratur (24 besökare)


Augusti 2005

Den sjätte augusti gifte jag mig med min pojkvän Ola. Därav förseningen av "månadens ört" för augusti!
Med så mycket annat i tankarna har jag knappt hunnit med trädgården. Då är det bra att veta att det inte är för sent att skörda nu i augusti. Det brukar ju rekommenderas att man skördar örter innan blomningen, men hinner man inte så går det faktiskt att skörda många av dem efter att de har blommat eller medan de blommar. Vissa örter ska ju dessutom skördas som blommor. Ett bra exempel är kamomill, som just nu slår ut nya blommor varje dag. Det är bara att plocka de nyutslagna blommorna och lägga på tork!

Månadens ört: Muskatellsalvia
Muskatellsalvian är en aromatisk ört som odlas främst för sin doft. Den blommar med en stor blomställning i juli och ända in i augusti. Blommornas doft är obeskrivbar, den måste bara upplevas! Muskatellsalvia är inget man har i maten, men jag tycker att den passar in i ett örtland i alla fall!

Månadens bottenlista
Här är de minst besökta örterna under juli 2005.

Ros (8 besökare)
Kamomill (9 besökare)
Kummin (10 besökare)
Kinesisk gräslök (13 besökare)
Ringblomma (13 besökare)


September 2005

Nattfrost, kortare dagar och klara morgnar. Dags att låta trädgården vila. Ettåriga örter i kruka kan snart slängas, medan fleråriga ska skyddas eller tas in. Sedan är det bara att bädda in sig och dricka kamomillte i väntan på nästa frökatalog.

Månadens ört: Kamomill
Kamomill är en gammal klassiker till både ört-te och i medicinska sammanhang. Den anses vara bra mot magbesvär och ha kramplösande effekt. Avkok används till hårsköljning som ger lyster åt blont hår. Vanligt kamomillte med lite honung är dessutom en utmärkt god dryck.

Månadens bottenlista
Här är de minst besökta recepten under augusti 2005.

Grönsaksfräs (1 besökare)
Potatis- och purjolökssoppa (4 besökare)
Chiliköttbullar (4 besökare)
Pasta med örter och vitlök (4 besökare)
Mintshake (4 besökare)


November 2005

Hösten har varit ovanligt lång i stora delar av landet, men nu i slutet av november har vintern äntligen kommit. Jag säger äntligen, då det betyder att trädgården nu får vila och man slipper oroa sig för om växterna börjar spira och gro redan på hösten när de borde vänta till våren. Många av örterna behöver sin vintervila, och en blöt vinter är farligare än en rejält kall vinter. Det är få örter som gillar att bli dränkta i slask på hösten och våren.

Månadens ört: Kvanne
Kvanne är en av de örter jag ännu inte haft tillfälle att odla själv. Kvanne är en ståtlig växt som tar stor plats på alla ledder. Stjälken kan kanderas och användas som godis och till garneringar. Roten har bl.a. använts för att främja aptiten och matsmältningen och mot hosta.

Månadens bottenlista
Här är de minst besökta recepten under oktober 2005.

Kinesisk gräslök (6 besökare)
Gurkört (6 besökare)
Gräslök (7 besökare)
Kummin (7 besökare)
Mejram (8 besökare)


(Tyvärr blev det inga "månadens örter" i oktober och december)
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]