[----------------]

Nooras örtagård - Persilja

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

Svenska namn
Latinska namn
Månadens örter 2005
Månadens örter 2004
Månadens örter 2003

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Persilja

Latinskt namn: Petroselinum crispum
Familj: Apiaceae
Svenska namn: Persilja
Typ: tvåårig, kan odlas på balkong, kan odlas i kruka, kan odlas på friland.

Klicka här för att se alla foton med denna ört

Beskrivning:
Persilja är tvåårig, men kan ibland överleva fler säsonger om den inte blommar. Krusbladig persilja blir c:a 20 cm hög. Blommar andra året med små grönvita blomflockar.
Slätbladig persilja, Petroselinum neapolitanum har släta blad och starkare arom än den krusbladiga.
Växtplats/odlingstips:
Persilja trivs bra i rik kalkhaltig väldränerad jord. Det går även bra att odla persilja i kruka. Vill man så persilja från frö behöver man tålamod, eftersom det kan ta flera veckor för fröna att gro.
Skörd och användning:
Bladen är bäst det första året och innan persiljan börjar blomma. Persilja kan skördas långt in på hösten, ända tills den fryser. Det bästa sättet att förvara persilja är att frysa den. Persilja används ofta som garnering och smaksättning på maten, och i mellanöstern äts den slätbladiga persiljan ofta som sallad tillsammans med mynta och fårost. Persilja är rikt på järn, kalcium och vitaminer.
Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]