[----------------]

Nooras örtagård - Recept

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Färskoströror

Dessa färskoströror är lätta att röra ihop och mycket goda till t.ex. hembakt bröd. De är perfekta att ha på en fest och kan göras flera timmar i förväg.

Ingredienser:
1 ask cream cheese, typ Philadelphiaost
1-2 dl gräddfil
smaksättning (se nedan)

Oliver och basilika
färsk basilika, c:a 1 kruka
oliver, c:a 1,5 dl gröna eller svarta, urkärnade eller paprikafyllda

Finhacka oliverna. Plocka c:a en kopp basilikablad och hacka eller klipp dem fint. Rör ihop cream cheese, oliver och basilika. Tillsätt gräddfil en sked i taget tills blandningen är lagom syrlig och har en lösare konsistens. Häll blandningen i serveringsskålen, täck över med plastfolie och ställ i kylen tills den ska serveras. Blandningen blir något fastare när den får stå ett tag.

Vitlök och parmesan
c:a 1 dl färskriven hårdost av parmesantyp
1 vitlöksklyfta
ev en gnutta chilipeppar eller någon torkad ört, t.ex. oregano

Blanda parmesan, cream cheese och pressad vitlöksklyfta. Tillsätt gräddfil som ovan. Tilsätt eventuellt lite chilipeppar eller torkad smulad oregano som "färgsättning". Häll upp i serveringsskål, täck med folie och ställ i kylskåp som ovan.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]