Nu har vi äntligen planerat in höstens introföreläsningar i programmering. Föreläsningarna kommer hållas i övningssal Q24, med start på onsdag nästa vecka. Schemat är som följer:
Programmeringsföreläsningarna kommer att rikta sig till den som aldrig har kodat förut, eller har lekt runt med python eller Java men aldrig skrivit ett större program tidigare.
Nu har vi äntligen planerat in höstens introföreläsningar i programmering. Föreläsningarna kommer hållas i övningssal Q24, med start på onsdag nästa vecka. Schemat är som följer:
Programmeringsföreläsningarna kommer att rikta sig till den som aldrig har kodat förut, eller har lekt runt med python eller Java men aldrig skrivit ett större program tidigare.
Alla föreläsningar kommer bestå av först en lektion följt av egen problemlösning. Om du är intresserad av att hjälpa till under problemlösningen, hör antingen av dig till oss eller bara dyk upp på den/de föreläsning(ar) du vill vara med på.
Här finns slides från git-föreläsningen.
Vi på Stacken ställer ut på Kårens dag (på Nymble) idag den 21:a Augusti 2019, välkommen att komma och säga hej.
Kan du inte komma hit, så finns det andra sätt att komma i kontakt med oss, se sidan Forum.
Du är även välkommen att komma förbi oss en torsdagskväll (säkrast efter 19).
Datorföreningen Stacken är en förening för studenter och anställda på KTH som funnit sedan 1978. Vi har i dag en lokal uppe i Q-huset här vi har ett rum med soffa, kyl, kök och så klart mycket datorer. Vi har även en serverhall där vi driftar ett flertal tjänster som fillagring, E-post, webbsidor m.m. Datorföreningen Stacken är också en kårförening inom THS, Tekniska Högskolans Studentkår.
Föreningen har genom sina medlemmar mycket kunskap, vi är allt från nya studenter som är här och lär sig, använder lokalen för att studera, till äldre som har gått vidare i arbetslivet och jobbar med allt från programmering till drift av stora kluster av servrar.
Torsdagskvällar från 19-tiden och framåt möts vi traditionsenligt i lokalen och bygger något, felsöker eller bara pratar om något intressant. Är du intresserad så är du alltid välkommen förbi en torsdag, det är bara och knacka på vår dörr på plan 2 i Q-huset.
Är du redan medlem i THS (eller planerar att bli) så är fullt medlemskap i Stacken helt gratis. Annars kostar medlemsavgiften 119 kr/år vilket betalas efter att du har blivit medlem.
Läs mer, eller bli medlem.
På torsdag 9 maj klockan 19:30, i en sal nära Stackenlokalen i Q-huset plan 2, kommer Andreas Edvardsson och Björn Pehrson att hålla en Stackenföreläsning om AMPRNet.
Grunden för AMPRNet är IPv4-adressrymden 44.0.0.0/8, ett A-nät som tilldelades världens radioamatörer i Internets barndom. Sverige har fått B-nätet 44.140.0.0/16 att förvalta och har sedan 2012 en överenskommese med Sunet om Internettransit med målet att på frivilligbasis göra amatörrörelsens utrustning och kompetens tillgänglig för organisationer med beredskapsansvar när kommersiella alternativ sviktar eller saknas.
Föredraget kommer att kort beskriva den pågående utbyggnaden av nätet, med tonvikt på redundans och robusthet, och fokusera på IT-tjänster och säkerhetsfrågor för olika beredskapsscenarier, exempelvis informationsbunkring, stöd för frånkopplad drift och samarbete mellan olika beredskapsorganisationer, mm.
Andreas Edvardsson är F-teknolog, radioamatör och ordförande i THR. Björn Pehrson är pensionerad KTH-lärare i Kommunikationssystem, radioamatör, medlem i THR och bygger sensornätverk i Östafrika.
På torsdag 2 maj klockan 19:30, i en sal nära Stackenlokalen i Q-hust, kommer Alexander Hjelm att hålla en Stackenföreläsning om spelmotorn Godot.
Godot är den första fullt integrerade spelutvecklingsmiljön som är helt fri och öppen källkod. Med Godot kan du skapa spel i C++/C# eller det pytonliknade språket GDScript, och bygga för PC, mobil och webb. Till skillnad från andra spelmotorer, som Unity eller Unreal Engine, finns inga förbehåll; inga royalties eller liknande. Ditt spel är ditt, ner till sista källkodsraden.
Under föreläsningen kommer vi att skapa ett spel från scratch med hälp av spelmotorn Godot. Publiken väljer vilken typ av spel vi ska utveckla, och det kommer att finnas tid att följa med på din egen dator och ställa frågor. Efteråt finns utrymme för mer frågor, både om Godot och om spelutveckling i allmänhet.
Alexander Hjelm är masterstudent i datalogi och fritidsspelutvecklare. Han jobbar för en liten studio som skapar RAZE: ett 2D-plattformsspel i cyberpunkstil planerat att släppas nästa år.