[----------------]

Nooras örtagård - Odling av örter

[----------------]

[MAIN] Tillbaka till
örtagården

[*] Introduktion

[*] Odling av örter

Förgro plantor
Odling på friland
Odling på balkong
Vilda örter

[*] Användning

[*] Örter A-Ö

[*] Recept

[*] Min örtdagbok

[*] Smått och gott

[*] Information in English

Vilda örter

Många användbara örter växer vilda i Sverige, och så länge de inte är fridlysta eller växer på tomtmark är det bara att ta för sig. Allemansrätten ger dig rätt att plocka blommor och blad, men inte att skada naturen, så plocka varsamt! Tänk även på att allemansrätten inte gäller i nationalparker och naturskyddsområden.

Att hitta örterna

Att ge sig rätt ut i skogen med en flora och en örtabok kan vara spännande, men ger oftast inte så mycket. Det är bättre att läsa på och planera i förväg. Ta reda på när örterna du vill ha är i rätt växtfas och i vilka miljöer de växer. Sådan information hittar du bäst i en flora. För att ta reda på hur det ser ut i området där du bor kan du hålla utkik när du passerar skogar och grönområden och notera vad som växer där och vilken fas de är i. Så småningom lär du dig var fläder, älgört och andra favoriter växer och när de blommar. Anteckna gärna dina "smultronställen" så att du kommer ihåg dem till nästa år.


Håll utkik efter älgörtens karaktäristiska vita blomklasar när den blommar i juli. Den trivs på fuktiga och skuggiga platser som här vid ett dike.

Skörd

När du plockar vilda örter måste du först och främst kontrollera att örten inte är fridlyst och att det är tillåtet att plocka växter där du hade tänkt plocka den. Tänk även på att välja växtplatser en bra bit bort från bilvägar och andra föroreningar. Plocka heller aldrig alla exemplar av en art eller alla blommor i ett område, eftersom det både skadar växtbeståndet och ser fult ut. Speciellt gäller detta när du gräver upp rötter, gräv aldrig upp rötter av växter som det finns få av i området. Därefter gäller samma "regler" som för skörd av odlade växter: Blommor ska plockas när de är nyss utslagna, blad innan växten gör blommor och frukter, frön och bär när de är mogna. Rötter skördas helst tidigt på våren. All skörd sker bäst när det är soligt och tort. Undvik skadade och insektsangripna exemplar. Blommflockar bör skakas av ordentligt så att evetuella insekter ramlar ut (men inte så ordentligt att kronbladen också faller av...). Sedan är det bara att ta hand om örterna och njuta av skörden! Läs mer om det i avdelningen om användning och hantering.

Denna sida är skriven av Noora Peura, nooras_kryddor@stacken.kth.se, http://www.stacken.kth.se/~noora
[----------------]