Projekt

Stacken och dess medlemmar är involverade i många olika projekt. Genom åren har vi och våra medlemmar varit med och utvecklat flera både kända och okända projekt.

Servrar

Vi har medlemmar som både driftar, jobbar och bidrar till Linux, OpenBSD och FreeBSD. Föreningen driftar ett antal servrar i vår datorhall med sju rack i där vi har samling av donerad hårdvara. Vi kör allt från AFS-servrar till Postfix, från Heimdal Kerberos till KVM.

Retrodatorer

Stacken har retrodatorer och dessa hackas på då och då. Just nu har vi en Commodore 64 och en Amiga A500 som står framme, och arbete för att dra igång en Sun workstation har påbörjat. I datorhallen står en del gammla maskiner, vissa i drift och vissa oanvända, och i displaymontern står några mindre maskiner.

Tjänster

Nextcloud

Nextcloud är en mjukvara för att kunna erbjuda fil, kalender och kontaktsync från din telefon eller dator. Bekvämt sätt att komma åt dina filer på Stacken via webbläsaren samt mycket mycket mer.

Mail

Vi erbjuder mail för våra medlemmar, samt e-postlistor för föreningar och projekt.

IPv6

Stacken has been operating an IPv6 network since 1997. First, we had a 6bone connection with static routing. Some years later, we changed this to a multihomed BGP connection.

Today, the IPv6 tests have been replaced by a connection from KTHLAN. Most of our machines are IPv6 capable.

DNS

Stacken har egna DNS-servrar där vi erbjuder DNS för oss själva men även andra föreningar och medlemmar.

Stack-O-maten

Stacken har sedan en tid tillbaka ett system för registrering av inventarier baserad runt RFID, streckkoder och en pekskärm.

Matrix

Matrix är ett protokoll för federerade chattrum. Lite som en blandning av IRC och XMPP (Jabber). Stacken kör en egen så kallad "hemserver" av Matrix där alla medlemmar kan få ett konto. Stackens publika chattrum heter #stacken:stacken.kth.se

Jitsi Meet

Stacken satte upp en Jitsi Meet en Stackentorsdag under COVID-19 pandemin för att fortsätta kunna möts, även om virtuellt. Jitsi Meet är en tjänst för videokonferenser där man kan prata i grupp, dela skärmen eller se på video tillsammans.

Historiska avdelningen

Historiska avdelningen innehåller projekt och tjänster som inte aktivt utvecklas/körs av Stackens medlemmar lägre.

GLFW

GLFW är ett portablet ramverk för OpenGL-programmering, som hanterar fönster, inputenheter, tid, etc

OpenSSL

Även OpenSSL hackas det på. OpenSSL är en fri implementation av Secure Sockets Layer, vilket implementerar säkerhet och kryptografi i bl.a. Webbuppkopplingar. Det används av bland andra OpenSSH.

Kerberos / Heimdal

Kerberos är ett autentiseringssystem som hela världen använder (även om inte alla vet det). Heimdal är en implementation av Kerberos 5 som till stora delar skrivs av Stacken.

Monotone

monotone är ett fritt distribuerat versionshanteringssystem. Det tillhadahåller ett lager av versionstransaktioner i en enda fil, med en komplett samling nätoberoende operationer samt ett effektivt nätverksprotokoll.

Arla-projektet

AFS är ett globalt filsystem med klienter för nästan alla operativsystem. Arla är en fri implementation av en AFS-klient för de flesta av de plattformarna.

KTelnet

En trevlig telnetapplikation med Kerberosstöd för windows, skriven av Thomas Nyström. KTelnet har även stöd för KPOP till POP gateway, som gör att de flesta epostprogram kan prata Kerberiserad POP.

AlexMUD

AlexMUD är ett populärt MUD som drivs av Stacken, och troligen ett av de som varit kontinuerligt igång längst över huvud taget. AlexMUD

Duff

Duff är ett kommandoradsverktyg för att enkelt hitta dubbletter inom en uppsättning filer. Duff är skrivet i C och fungerar på Unix i allmänhet.

HS

HS är ett verktyg för att generera zonfiler för DNS från en HOSTS.TXT-fil.

Parrot

Parrot är en virtuell maskin för att effektivt köra bytekod för interpreterade språk.

The secret comics database

Ett sökbart textarkiv för tecknade serier på webben.

Skrivkramp

Ett forum för alla som tycker om att skriva. Huvudsyftet är att skapa en trygg miljö där man kan visa upp sina texter och få kommentarer på dem utan att behöva visa upp dem för hela Internet.

Jargon

Jargon är ett projekt för att göra en ordlista över svensk datorjargon. Detta är ett spritt projekt, med anhängare lite överallt i landet.

OpenBSD

Ett antal medlemmar hackar friskt på OpenBSD. OpenBSD- projektet gör ett fritt, portabelt 4.4BSD- baserat UNIX-likt operativsystem.

Passepartout

Passepartout är ett källkodsöppet layoutprogram (DTP) för Unix / Gnome.

Lekstugan.net

En lekstuga skulle man kunna definiera som ett litet hus (gärna rött) där man får vara sig själv för en liten stund. I praktiken är det spelservrar och forum.

PDP11

PDP11 är en familj minidatorer från Digital (senare Compaq, senare HP) skapad i början på 70-talet. Stacken har ett PDP11/70-system i sin ägo som kan köras vid festliga tillfällen. Vill du prova på att köra PDP11 och operativsystemet RSTS/E finns en emulator på denna sida. Även manualer till RSTS/E finns på denna sida.

Baltikumprojektet

Tack vare Stacken har flesta av de baltiska högskolorna gått från ryska PDP-11 kopior till moderna VAXar och SUNar med VMS eller UNIX.

YXA

YXA är en SIP-router skriven i Erlang. I projektet ingår både en SIP-stack och ett antal SIP-serverapplikationer.

GNU on VMS project

Detta projekt har till syfte att bringa FSF's GNU-program till operativsystemet. Detta projekt drivs av Richard Levitte med hjälp av en bunt testare ute på nätet.

TokKOM

Stacken driver numera ett KOMsystem.

UCG (Universal Command Guide)

Boken som korsrefererar kommandon i nästan alla operativ.

Hackerbladet

Hackerbladet var ett fanzine. Det innehöll diverse saker om hackerkulturen, lite satir, mycket humor och till och med ett och annat programmeringstips.

StackPointer

StackPointer var Datorföreningen Stackens tidning, och kom ut i varierande antal per år, beroende på mängden inkomna bidrag.

StackHack

Stackens programmeringstävling – bli kompis med din kompilator