Smörgåsar på flera sätt
Varma mackor
Trött på varma smörgåsar med ost och skinka? Variera smaken med färska örter!
Ingredienser
bröd av valfri sort
pålägg, t.ex. någon av följande kombinationer:
Mustig köttbullsmacka
mild ajvar relish
köttbullshalvor
rosmarin
ost
Pizzamacka
tomatpuré
rökt skinka
ett par champinjonskivor
riven parmesanost
timjan
oregano
basilika
ost
Grekisk macka
tomatpuré
fetaost eller chevréost
ett par hackade oliver
rosmarin
ost
Örtigt och fräscht
färskost, t.ex. Creme Bonjour (gärna med vitlökssmak)
färsk tomat i tunna skivor
basilika
gräslök
ost
Sätt ugnen på 175 grader. Bred tomatpuré, ajvar relish eller färskost på brödet. Lägg på övriga ingredienser, strö på rikligt med örter och lägg ett par ostskivor överst. Värm i ugnen tills osten smält och börjat få lite färg. Man kan även värma mackorna i mikrovågsugn eller göra dubbla smörgåsar som man värmer i smörgåsgrill.
Rostat bröd med olika pålägg
Variera frukosttoasten med örtiga pålägg! Här är några förslag som kan hjälpa dig att komma igång att komponera egna mackor.
Ingredienser
2 skivor formfranska
färska örter efter tillgång, t.ex.
vitlöksblast,
rosmarin,
dill,
gräslök eller
basilika
övrigt pålägg, t.ex. enligt förslagen nedan
Kesomacka
Rosta formfranskan i brödrost. Bred ett par matskedar keso på varke skiva. Toppa med färska örter.
Groddmacka
Rosta brödet och bred på ett tunt lager margarin eller färskost. Lägg en näve blandade groddar, t.ex. alfalfa, mungbönor, linser och smörgåskrasse på den ena brödskivan. Toppa med färska örter och lägg den andra skivan ovanpå så att du får en dubbelmacka (annars faller groddarna lätt av när du äter smörgåsen).
Het chilimacka
Rosta brödet. Bred färskost eller margarin på den ena skivan och chilisås på den andra. Strö över färska örter på båda skivorna. Lägg ihop brödskivorna med ett par ostskivor emellan.
|